Demà diumenge, a Sort, tindrà lloc la darrera sessió d’enguany del programa Formació 3.0 per a motoristes
Aquesta és la novena sessió, per tant l’última, de les que integren aquest programa formatiu adreçat a millorar la conducció i la seguretat dels motoristes
Demà diumenge, 7 d’octubre al matí, se celebrarà a Sort una nova sessió del programa de formació per a motoristes Formació 3.0. Aquesta és la darrera sessió de les nou que formen part d’aquest programa formatiuorganitzat pel Servei Català de Trànsit (SCT) i ANESDOR (Associació Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes) i dirigit als conductors de motocicletes que vulguin millorar la seva tècnica de conducció i millorar la seva seguretat.
Balanç positiu del programa
Per quart any consecutiu, el programa Formació 3.0 s’ha reeditat aquest 2018 amb un balanç molt positiu de les tres edicions anteriors. Malgrat que la sinistralitat en motocicleta no es redueix tant com en la resta de vehicles i que encara representa una de cada quatre víctimes mortals, el programa Formació 3.0 aconsegueix assessorar i formar cada cop a més motoristes. El programa ha completat tres edicions amb més de 1.216 participants.
Cal destacar que la Formació 3.0 compta amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, tant per al desenvolupament de l’activitat com per a la localització de les ubicacions adequades a les quatre demarcacions catalanes.
Errors habituals dels motoristes
Els motoristes que realitzen aquestes sessions gratuïtes fan un recorregut amb la seva motocicleta d’uns 15 minuts, acompanyats i enregistrats pels instructors de la formació. Posteriorment, es visualitzen les imatges i es comenten els detalls que puguin millorar la conducció del motorista participant per tal de garantir al màxim la seva seguretat.
Els errors més comuns que s’han detectat al llarg de les nombroses sessions del programa són:
- Velocitat poc adequada a l’entorn. L’excés de confiança és una de les principals causes que fa que els conductors no respectin els senyals de velocitat i que no s’adaptin a les circumstàncies meteorològiques, de la via o del trànsit.
- Traçat incorrecte dels revolts. S’ha detectat que els motoristes acostumen a entrar massa aviat als revolts, fet que compromet l’estabilitat del vehicle.
- Desconeixement de la tècnica de frenada. Saber frenar la moto correctament és imprescindible. No totes les motos reaccionen igual ni sempre es frena de la mateixa manera.
- Mal aprofitament de l’espai. La invasió del carril contrari o de la cuneta en els revolts fa que s’augmenti la velocitat i sigui més difícil rectificar.
- Falta de manteniment. Mantenir la moto en bon estat és vital. Revisar el bon funcionament d’alguns elements és bàsic per garantir la seguretat.
Material divulgatiu per fomentar la conducció segura de motos
L’SCT distribueix entre els motoristes d’aquestes activitats formatives i també en esdeveniments vinculats amb el món de les dues rodes una postal free amb consells viaris. La finalitat d’aquest material és conscienciar els usuaris d’aquests vehicles de fugir de conductes de risc i apel·lar-los a una conducció responsable i segura.
Les recomanacions fonamentals que es donen per practicar una conducció segura de les motocicletes són aquestes:
– Respecta els límits de velocitat i mantén la distància de seguretat
– Posa’t un casc integral, jaqueta, pantalons, botes i guants de protecció
– Fes un manteniment periòdic de la moto
– Porta els llums en bon estat i encesos tant de dia com de nit
– A la carretera, ets el més vulnerable. No et distreguis
– La traçada i la frenada són bàsiques per a la teva seguretat.
Aquest any 2018, fins a data d’avui, 33 motoristes han mort a les carreteres i autopistes catalanes i 225 han patit ferides de gravetat. L’any 2017 van perdre la vida 168 persones a la xarxa viària interurbana de Catalunya, de les quals 45 eren motoristes, una quarta part del total, mentre que 292 usuaris de vehicles de dues rodes van patir ferides de gravetat.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016