Creixen un 9% els casos resolts per la via de la mediació de consum a l’Alt Pirineu i Aran
- Les telecomunicacions i Internet continuen sent el sector amb més casos resolts per acord de mediació amb un 50% del total, seguit dels serveis de subministraments bàsics —aigua, electricitat i gas— amb un 17%
- L’any passat es van registrar a la demarcació 1.401 consultes, 239 reclamacions i 13 denúncies
- Un total de 232 establiments de l’Alt Pirineu i Aran estan adherits a la JACC, el 2,89% de tot Catalunya
La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, acompanyada de la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i del director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ha presentat avui a la Seu d’Urgell els resultats de la Memòria d’Actuacions 2016 de l’ACC a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran. A l’acte també han assistit el subdirector d’Atenció als Consumidors, Josep Maria Recasens, i el subdirector de Disciplina de Mercat, Albert Melià.
Entre les dades presentades destaca que s’han resolt 100 casos per la via de la mediació de consum, un 8,7% més que l’any anterior. En aquest sentit, les telecomunicacions i Internet continuen sent el sector que acumula més casos amb un 50% del total. A continuació hi ha els serveis de subministraments bàsics —aigua, electricitat, gas—, amb el 17%; i altres serveis generals de consum —que inclou lloguer de vehicles en un altre país, serveis turístics contractats, comerç detallista i comerç en línia o Internet, activitats immobiliàries, cursos, esdeveniments esportius i espectacles— amb el 16%.
La directora de l’ACC, valora molt positivament l’augment dels casos resolts per mediació, en tant que es demostra que aquesta via “és una eina important i molt efectiva”. D’altra banda, Ribera s’ha marcat com a objectiu de cara al futur “treballar més l’Escola del Consum en aquest territori” en tant que la iniciativa permet “formar consumidors més responsables des de ben petits”.
Els serveis de transport sumen un 10% dels casos resolts de mediació; els béns generals de consum/productes —inclou aliments, begudes, articles de vestir i calçat, articles d’oci (material esportiu, instruments musicals), aparells elèctrics per a la cura personal, joies, plata, rellotges i accessoris i articles per a la cura de nadons— el 3% de les mediacions; els serveis financers el 3%; i els restaurants i allotjaments turístics, l’1%.
En matèria d’arbitratges, l’ACC va resoldre l’any passat 12 laudes, tots ells relacionats amb les telecomunicacions i Internet. L’arbitratge és un procediment extrajudicial de solució de reclamacions en l’àmbit de consum que es caracteritza per ser voluntari, àgil i gratuït.
4 de cada 10 reclamacions són dels serveis de telecomunicacions i Internet
Durant el 2016 es van registrar 239 reclamacions a la demarcació, un 5,16% menys que en el 2015 (252). Pel que fa a les reclamacions rebudes per l’Agència a l’Alt Pirineu i Aran, les telecomunicacions i Internet continua sent el sector més reclamat, amb un 39,7% del total (4 de cada 10 reclamacions). En segon lloc, se situen els serveis generals de consum (35,6%); seguit dels serveis d’electricitat, gas i aigua (el 13,8%); el transport (7,5%), la restauració i allotjaments turístics (l’1,7%) i els serveis financers (1,7%).
Telefónica encapçala les empreses amb més reclamacions a l’Alt Pirineu i Aran, seguida per Orange, Vodafone, Endesa, Vueling, Gas Natural, Turkish Airlines, Bernadó-Bernadó i Caixabank.
Pel que fa a les consultes, durant el 2016 es van registra 1.401 a la demarcació, un 2,84% menys que l’any anterior.
L’ACC du a terme la seva tasca d’inspecció i de control de mercat, mitjançant les campanyes de control programades, les alertes i les denúncies presentades pels consumidors.
L’any 2016, els ciutadans van presentar a la demarcació l’Alt Pirineu i Aran 13 denúncies davant l’ACC. Els altres serveis generals de consum ha estat el que ha acumulat més denúncies, un 46,2% del total i el segueixen amb el 23,1% els serveis d’electricitat, gas i aigua. A continuació es troben els serveis de telecomunicacions i internet; els serveis de transport; els aliments; i els béns e consum/Productes, tots amb un 7,7%.
Pel que fa a les actuacions inspecció i control de mercat de l’ACC a Lleida l’any passat han derivat en 4 expedients resolts amb sanció amb un import de 20.000 euros.
Més de 2.800 productes alertats i 16.457 articles retirats a Catalunya
L’any passat es van registrar 2.874 productes alertats a Catalunya, un 2,64% menys que el 2015. El sistema d’alertes de consum s’emmarca en la política de protecció dels consumidors de la UE, amb un programa d’actuacions sobre productes potencialment perillosos, que permet evitar riscos per a la seguretat. Per tipologia de productes, el 25,83% de les alertes han estat per joguines, seguit del 21,25% per vehicles i motocicletes; el 18,33% material elèctric i lluminàries; el 7,50% mobiliari i articles de decoració; el 6,88% articles de puericultura; el 6,46% equips de protecció individual; el 4,58% roba i calçat; i el 3,13% alertes d’electrodomèstics.
Així mateix, l’ACC va retirar 16.457 articles del mercat. Per tipus de productes, la majoria dels articles retirats va ser material elèctric i lluminàries, joguines, electrodomèstics i equips de protecció individual.
232 establiments de l’Alt Pirineu i Aran estan adherit a la JACC
El nombre d’establiments adherits al sistema arbitral de Consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran a través de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC) va situar-se el 2016 en els 232. Els establiments adherits representen el 2,89% del total dels adherits a la JACC a tot Catalunya (8.031).
Actualment, l’arbitratge de consum segueix sent un plus de qualitat que pot oferir una empresa als seus clients. La confiança que les empreses dipositen en aquest mecanisme es percep en l’augment que any rere any registra el cens d’adhesions a la JACC.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016