El G10 promou la col·laboració entre administracions per articular un sistema de crèdits climàtics forestals per als municipis propietaris de boscos
Una quarantena de representants d’entitats locals propietàries de boscos i tècnics comarcals assisteixen a les sessions, a Sort i la Seu d’Urgell
S’hi han presentat les bases per articular un projecte col·laboratiu que permeti dissenyar i validar aquest sistema de crèdits climàtics i que faci viable econòmicament la gestió forestal multifuncional dels boscos públics

El G10 continua treballant i buscant complicitats per articular un projecte que permeti posar al mercat crèdits climàtics forestals associats a boscos de titularitat municipal, atès que l’augment de la demanda global d’aquests crèdits pot ser un vector per accelerar el desplegament d’un model de gestió forestal multifuncional sostenible no només en termes ambientals, sinó també econòmics i socials.
S’han celebrat dues trobades a l’Alt Pirineu i Aran, la primera que s’ha celebrat a Sort i la segona a la Seu d’Urgell, per buscar la complicitat dels actors més importants en un projecte d’aquestes característiques: els ajuntaments titulars de boscos públics i el personal tècnic de gestió forestal de la Generalitat i dels consells comarcals.
Les trobades, que han reunit una quarantena d’actors, han estat inaugurades pel director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera, que ha posat en valor la cooperació entre les àrees de Medi Ambient i Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida en l’impuls d’aquesta iniciativa. Posteriorment, Teresa Botargues, assessora en transformació econòmica i coordinadora de l’Oficina Tècnica de Transformació (OTT) del G10, ha detallat l’abast i les implicacions d’aquesta proposta estratègica vinculada a l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’. L’objectiu de les trobades ha estat detallar la necessitat del projecte i buscar la complicitat del món local en el procés de la seva definició i execució.
A les comarques de Lleida hi ha prop de 300.000 hectàrees de boscos de titularitat municipal, que actualment plantegen dèficits de gestió que n’incrementen els riscos derivats del canvi climàtic. La dimensió reduïda de la gran majoria d’aquests ajuntaments deriva en poca capacitat tècnica i econòmica per aplicar els instruments de gestió actuals, molts dependents també de subvencions públiques. A la vegada, el mercat dels crèdits climàtics tendeix a créixer, de forma paral·lela al desplegament normatiu impulsat a escala europea.
En aquest sentit, Catalunya ja disposa d’un sistema de crèdits propis, el que es coneix com a PROMACC, però aquest model, de moment, no contempla instruments específics per facilitar la comercialització a les entitats locals d’aquests crèdits, ni tampoc contempla potenciar les cadenes de valor de la fusta o la biomassa. Ara per ara, aquest sistema tampoc no és comercialitzable fora de Catalunya.
Per això, el G10 planteja la possibilitat d’impulsar un projecte pilot que permeti desenvolupar aquests mecanismes específics que podrien permetre comercialitzar crèdits climàtics associats a boscos de titularitat municipal. El pilot es duria a terme en una part de la finca de Bon Repòs, propietat de la Diputació de Lleida, ubicada a la comarcal del Pallars Jussà. Tindria una durada de tres anys, del 2026 al 2028, durant els quals, es definirien i validarien les característiques i instruments específics d’un crèdit climàtic forestal associat a boscos de titularitat municipal que pogués ser comercialitzable en un mercat global, amb els sistemes d’acreditació i registre necessaris. Temporalment, el projecte coincidiria amb el període en què la Comissió Europea ha de reconèixer els esquemes de certificació d’aquests tipus de crèdits i la finalització del projecte coincideix en l’anualitat en què la mateixa Comissió Europea preveu posar en funcionament el registre d’aquests esquemes de certificació.

L’objectiu és que els municipis que ho desitgin puguin disposar a la finalització del projecte del document tècnic que recull les intervencions i inversions necessàries per poder comercialitzar crèdits climàtics i tenir desenvolupat un mecanisme de comercialització d’aquests crèdits adaptats a les limitacions dels petits municipis però amb capacitat per mobilitzar la demanda d’actors públics i privats interessats a adquirir aquests crèdits.
Per això, a partir de la setmana vinent s’obrirà un termini per tal que les entitats locals puguin manifestar el seu interès a participar en la definició i execució del projecte.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016