El Museu Hidroelèctric de Capdella programa dues activitats amb la sostenibilitat i el confort dels habitatges com a eixos en el marc del Dia Internacional dels Museus
- La primera acció serà el dissabte i consistirà en la visita, per primera vegada, de dues cases prefabricades de fusta del campament de la Central Hidroelèctrica, muntades fa un segle
- La segona, que tindrà lloc el 20 de maig, acollirà una conferència sobre el benestar de les cases de la Vall Fosca a càrrec de l’arquitecte Josep Bunyesc
Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el Museu Hidroelèctric de Capdella ha programat dues accions al voltant de la sostenibilitat i el confort dels habitatges de la Vall Fosca. La primera d’elles tindrà lloc el dissabte 13 de maig a les 11.30 hores i consistirà en una visita a l’interior de dues cases prefabricades de fusta del campament de la Central Hidroelèctrica de Capdella. Per primera vegada, s’ofereix la possibilitat de veure per dins aquestes singulars construccions, muntades l’any 1913. A la Vall Fosca es va instal·lar una colònia industrial, i a més amb la particularitat que es va fer amb edificis prefabricats de fusta per acollir el personal de les obres hidroelèctriques del salt de Capdella.
Aquestes cases són propietat de l’Ajuntament de la Torre de Capdella i formen part del conjunt patrimonial del campament industrial de la Central de Capdella. A l’antiga casa Grangé, hi aniran part de les peces del fons del Museu Hidroelèctric. A part de poder visitar l’interior de les cases, la visita es complementarà amb un espai de reflexió i intercanvi d’experiències amb els assistents amb l’objectiu de debatre sobre els canvis socials i culturals que va portar l’arribada de la indústria a la Vall Fosca.
El campament industrial amb els prefabricats de fusta contrastava amb la solidesa i l’austeritat de les cases dels pobles de la Vall Fosca. Mentre que a les cases dels pobles hi vivien fins a tres generacions, a les del campament, únicament ho feien els pares amb els infants. L’activitat es podrà seguir en directe a través del compte d’Instagram @museuvallfosca. A més, el mateix dissabte l’entrada al Museu Hidroelèctric serà gratuïta.
Conferència el 20 de maig
La segona activitat es farà el dissabte 20 de maig, a les 11.30 hores, al local social de la Pobleta de Bellveí. Serà la conferència ‘La sostenibilitat i el confort en les cases del Pallars pel benestar dels seus habitants’ i anirà a càrrec de Josep Bunyesc, doctor en arquitectura sostenible i economia d’energia i l’hàbitat en zones de muntanya.
Continguts audiovisuals accessibles
El Museu Hidroelèctric de Capdella està adaptant els continguts dels audiovisuals i de les exposicions a lectura fàcil i per a persones amb discapacitat visual i auditivaamb l’objectiu de ser un espai accessible i inclusiu. De moment, s’han fet els fulls de sala en lectura fàcil, amb col·laboració amb la Cooperativa Alba Jussà, que estan a disposició dels visitants des de l’estiu passat.
En la mateixa línia de millorar l’accessibilitat, durant aquest any s’ha treballat l’adaptació dels audiovisuals. Així, aquesta setmana s’ha rebut la subtitulació de l’audiovisual del Museu en llengua francesa fàcil i el doblatge en veu superposades, també en francès. Els encarregats de fer l’adaptació de l’audiovisual han estat els professors i alumnes del Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic, que han comptat amb la col·laboració de l’Escola Oficial d’Idiomes de Berga. El projecte ha estat liderat per Floriane Bardini, professora de la Universitat de Vic, i especialista en accessibilitat en centres culturals.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016