CONCERTS DEL 14 A 18 D’AGOST DE 2024 FeMAP

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Arribem a la penúltima setmana de FeMAP 2024 i ens acompanyaran a omplir de música els Pirineus els grups Marisa Martins y Rafael Bonavita, Ludovice Ensemble, Il Maniatico Ensemble i Veterum Mvsicae.

El pròxim dimecres 14 a La Molina (Alp, Església de la Mare de Déu de les Neus) i dijous 15 a Vilanova de Banat (Alàs i Cerc, Església de Santa Cecília) actuarà Marisa Martins y Rafael Bonavita amb el programa Passions del Seicento.



Al final del segle XVI els italians es proposen trencar els cànons estètics imperants en la música. En aquell moment, els intel·lectuals de diversos camps que integraven el cercle de la Camerata fiorentina ja miraven el món a través del telescopi, que s’havia inventat recentment.  I  Vincenzo Galilei, també membre de la Camerata i pare del petit Galileu, tocava el llaüt i era un teòric musical de renom. Un dels principis bàsics de la nova estètica musical va ser abandonar la complexa i “antiga” polifonia per tal que una sola veu neta expressés els afectes i les passions més diverses de l’ànima humana. En la llavors anomenada “nova música” o “pràctica moderna”, un dels instruments protagonistes per a l’acompanyament era la tiorba, amb les seves catorze cordes. La pràctica del recitar cantant —com ho feia Giulio Caccini, que s’acompanyava a si mateix amb la tiorba— i la bellesa transcendent dels textos musicats de Claudio Monteverdi i de molts dels seus contemporanis van marcar una manera de fer música que trencava les fronteres del temps i que, encara avui en dia, continua sent actual. La proposta ens presenta un programa intens i ple d’emocions, on veu i tiorba conflueixen per expressar una fantàstica —i alhora humana— gamma d’afectes nascuts de l’amor i el desamor en el barroc italià.

Ludovice Ensemble oferirà Pásame, por Dios, Barquero… La música a la cort portuguesa a l’època dels descobriments el dijous 15 a Capdella (La Torre de Capdella, Església de Sant Vicenç) i divendres 16 a Estamariu (Església de Sant Vicenç).

CONCERTS DEL 14

Han sobreviscut quatre cançoners renaixentistes portuguesos amb notació musical amb obres de finals del segle XV i XVI. Si bé contenen una part significativa de cançons escrites en portuguès, la majoria estan escrites en castellà. Aquest ús del castellà es deu al fet que la cort portuguesa era bilingüe per la presència de reines i nobles d’origen hispànic. Fins i tot els més grans poetes portuguesos de l’època, com Gil Vicente i Luís Vaz de Camões, van escriure part de la seva obra en castellà. La varietat de formes poètiques present als quatre cançoners —amb villancicos, però també romanços i madrigals— aporten una gran pluralitat expressiva: des dels temes més populars o folklòrics fins a les manifestacions més refinades i eloqüents de l’amor galant, i en especial del “mal d’amors”. Amb una barreja d’instruments típics de la tradició popular hispana i altres propis d’entorns més cortesans i intel·lectuals, Ludovice Ensemble ens transporta a aquells temps en què Portugal i Castella vivien en l’esplendor de l’edat d’or dels descobriments, i ho fa destacant especialment les obres del compositor portuguès Pedro de Escobar, també conegut com a Pedro do Porto.

Durant el cap de setmana es podrà gaudir dels concerts de Il Maniatico Ensemble el dissabte 17 a el Pont de Suert (Església Vella) i el diumenge 18 a Vilamitjana (Tremp, Església de Santa Maria) amb el programa Harmonies il·lustres. Quartets per a oboè i cordes al classicisme.

CONCERTS DEL 14

Cap a la segona meitat del segle XVIII es van produir una sèrie de canvis que afectarien per sempre més la forma d’entendre i produir la música. Una de les novetats més notables va ser la consolidació del concert com a format, tot ampliant el cercle d’audiència, ja que fins aquell moment escoltar  música era una experiència restringida a espais cortesans i aristocràtics, a excepció, això sí, de la música sacra i operística. Un altre canvi important va ser l’expansió del mercat musical (partitures, instruments, músics virtuosos) que va implicar, entre altres coses, la internacionalització de determinats estils i gèneres, principalment instrumentals. Igualment, els compositors es van poder independitzar dels seus mecenes cortesans i aristocràtics i van passar d’escriure segons els gustos definits d’uns quants coneguts a composar per a uns intèrprets i una audiència molt més àmplia que sovint els era desconeguda. En el programa que ens presenta Il Maniatico Ensemble, centrat en aquest període musical, l’oboè entrellaça les línies melòdiques amb els delicats matisos de les cordes, tot creant una conversa íntima que ens transporta a llocs de profunda emoció i reflexió.

També dissabte 17 a Salàs de Pallars (Església de Mare de Déu del Coll) i diumenge 18 a Llanars (Església de Sant Esteve) Verterum Mvsicae oferirà La veu que encara ressona. Dones de les tres cultures.

El concert que ens presenta Veterum Mvsicae vol donar visibilitat a la dona i la figura femenina, en totes les seves facetes, dins de l’àmbit de la música antiga: motiu de veneració a les Cantigas de Santa Maria d’Alfons X, de devoció en el cant dels trobadors, model d’inspiració dels poemes andalusins, protagonista dels cants sefardites tradicionals; però també donant protagonisme a les dones poetesses, compositores i trobairitz, trobadores que van compondre, escriure versos, cantar-los i recitar-los a les corts occitanes. Les veus inconfusibles de tres dones d’avui fan ressonar els cants de totes aquelles dones del món antic i ens acosten les seves històries, els seus pensaments, les inquietuds que tenien i la manera com van ser vistes i com es veien a si mateixes i al món on vivien. Les tres cantants es converteixen en aquest programa, doncs, en missatgeres de totes les dones d’aquelles tres cultures per tal que el seu llegat i la seva memòria continuïn ben vives a través de la veu.

CONCERTS+ ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Maria Martins y Rafael Bonavita

14/08 · La Molina (Alp) · Església de Mare de Déu de les Neus · 19.00h

*ATENCIÓ: Canvi d’ubicació respecte la programació inicial degut a unes obres al Refugi del Niu de l’Àliga.

Maria Martins y Rafael Bonavita

15/08 · Vilanova de Banat (Alàs i Cerc) · Església de Santa Cecília · 12.30h

Xerrada: Vilanova de Banat a l’època dels bandolers

Ludovice Ensemble

15/08 · Capdella (La Torre de Capdella) · Església de Sant Vicenç · 19.00h

Ludovice Ensemble

16/08 · Estamariu · Església de Sant Vicenç · 20.00h

Visita guiada: Església de Sant Vicenç

Veterum Mvsicae

17/08 · Salàs de Pallars · Església de la Mare de Déu del Coll · 20.00h

Visita guiada: Les Botigues Museu

Veterum Mvsicae

18/08 · Llanars · Església de Sant Esteve · 19.00h

Activitat: El Cavall Pirinenc Català

Il Maniatico Ensemble

17/08 · El Pont de Suert · Església vella · 19.30h

Visita guiada: El barri històric del Pont

Il Maniatico Ensemble

18/08 · Vilamitjana (Tremp) · Església de Santa Maria · 20.30h

Passejada guiada: Els Arenys, flora i fauna

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 161 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×