POBLE CATALÀ, POSA’T A CAMINAR. 40 ANYS DE LA MARXA DE LA LLIBERTAT
La Marxa de la Llibertat fou una acció desenvolupada per diversos grups de persones a l’estiu de 1976 –entre el 4 de juliol i el 12 de setembre. Caminaven des de diferents indrets dels territoris de parla catalana i a Catalunya s’uniren finalment a Poblet, per l’onze de setembre. Propagaven les reivindicacions de l’Assemblea de Catalunya –llibertat, amnistia i estatut d’autonomia– i assoliren un especial ressò a l’interior del país.
El pas de la Marxa significà l’arribada de la lluita per la democràcia a pobles i ciutats mitjanes i actuà com un fenomen mobilitzador que despertà la conscienciació política de molts joves catalans. Tenia per objectiu reclamar el retorn de les llibertats democràtiques i despertar socialment un debat vers l’autodeterminació dels Països Catalans. Fou un moviment amb un marcat caràcter no violent, que fou impulsat inicialment per l’entitat Pax Christi i després assumit per altres associacions sobretot procedents del cristianisme.
L’Assemblea de Catalunya hi va donar recolzament i el suport augmentà a mesura que els marxaires van ser reprimits. L’any 1976 va ser un any d’incertesa política. La marxa va començar vuit mesos després de la mort de Franco. Encara manava el búnquer franquista i no hi havia democràcia ni llibertat. De fet, la Marxa fou prohibida per les autoritats, però els organitzadors desafiaren la prohibició que Manuel Fraga, llavors ministre de la Governació, havia anunciat pels mitjans de comunicació al maig i que s’oficialitzà dies abans de l’inici de la marxa, el 4 de juliol. Malgrat tot, es va decidir de portar a terme l’acció i les diferents columnes partiren de l’Escala (Tramuntana), Oliana (Lluís Companys), Esterri d’Aneu (Francesc Macià), la Sènia (Rafel de Casanova) i Girona (Abat Escarré).
Enguany es celebra al 40 aniversari de la Marxa amb diferents actes institucionals als punts de partida de les cinc columnes i a Poblet com a punt final de la Marxa. Un d’aquests actes tindrà lloc a Esterri d’Aneu. Durant la jornada es presentarà el llibre Poble català, posa’t a caminar. 40 anys de la Marxa de la Llibertat, escrit per Josep Calvet i Oriol Lujan i editat per Angle editorial. El llibre, que compta amb el pròleg d’Arcadi Oliveres i l’epíleg d’Àngel Colom, recull, per primer cop, la documentació generada pel govern espanyol sobre la Marxa i es completa amb el testimoni dels principals organitzadors i dels marxaires més destacats de cada columna.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016