Col.leccionant passions. Nova exposició a l’Ecomuseu

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Col.leccionant Passions. Un nou programa expositiu a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu. El món del col.leccionisme privat als museus. Inauguració de l’Exposició Cinto Gabriel Torres i l’Hotel Cardós de Ribera de Cardós.

Dissabte, 19 de març, a les 19 h. al Paller de Casa Gassia (Ecomuseu de les valls d’Àneu) s’inaugura l’exposició Cinto Gabriel Torres i l’Hotel Cardós.

Aquesta exposició que es podrá visitar fins al 16 d’abril de 2016 s’inclou dins el programa Col.leccionant passions, que compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya.



1.- El programa Col.leccionant Passions

Aquest és un nou programa cooperatiu entre diverses antenes de l’observatori del Patrimoni Immaterial i etnològic (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural) per tal d’organitzar, en cada territori, una activitat anual     dedicada a  col·leccionistes o col·leccions privades etnològiques vinculades amb els nostres territoris (des d’objectes fins a fons fotogràfics, documentals, etc..), Aquestes activitats, que poden anar des d’exposicions fins a tallers, conferències, o altres accions de difusió  pretenen bàsicament:

– Obrir el contacte i la col·laboració entre les antenes i els col·leccionistes i/o col·leccions etnològiques, materials i immaterials, d’interès per al territori.

– Posar en valor la tasca de recerca, documentació i conservació que molts d’aquests col·leccionistes han fet en el nostre país i que sovint és desconeguda.

2.- L’Exposició Cinto Gabriel Torres i l’Hotel Cardós.

Cinto Gabriel Torres i l’Hotel Cardós de Ribera de Cardós

L’hotel Cardós i la família Gabriel estan estretament vinculats amb el patrimoni artístic, històric, i etnològic al Pallars.

L’hotel fou inaugurat en dates tant complicades com el dia 25 de juliol de 1936. Com anunciava la Vanguardia el dia 14 de juliol l’hotel estava “recien terminado”. La col·lecció de postals de l’hotel editada per a l’ocasió recollia una imatge de l’altar barroc de Ribera de Cardós, altar que en pocs dies desapareixia sota l’escomesa de la revolució. Encara no dos anys després era l’hotel el quedava greument afectat per l’establiment del front de guerra durant mesos al bell mig de Ribera. El senyor Antoni Gabriel després d’anys d’exili a Andorra va poder refer l’hotel, amb el seu fill, en Cinto Gabriel Pedrico.

La tercera generació de l’hotel, amb entre d’altres Cinto Gabriel Torres, ha continuat endavant amb el negoci de d’acollir i fer sentir com de casa a turistes i viatjants. Entre la clientela de l’hotel, des dels anys 40, quan els turistes sovint hi feien llargues estades i repetien durant anys, hi destacaren sovint artistes, escriptors, pintors, escultors, fotògrafs, i en general persones que han acabat deixant la seva petja a l’hotel. Esdevenint amics.

El Cinto Gabriel Torres (1956), des de ben petit ha sabut estar amatent a la clientela i tot allò que representaven, i a fer que l’hotel sigui també un mirall de les inquietuds culturals i personals de clients, d’amics i del Pallars en general. Més de 500 obres, bàsicament pintures, vesteixen l’hotel. Moltes d’elles són obra de pintors, aquarel·listes, dibuixants, fotògrafs, que feren estada a l’hotel. La família Gabriel ha volgut retenir al Pallars una mostra de l’obra que realitzaven, allotjats a l’hotel, artistes que de vegades van acabar venent la seva obra pallaresa en galeries d’art de Barcelona o de mig món. Aquí se’n pot veure una petita selecció, amb obra de clients més i menys afamats, com els pintors Serrasanta, Martínez Lozano, Pizarro, Verdaguer o Garriga, o l’obra del fotògraf Joan Tous. Després també s’ha ampliat la col·lecció amb artistes establerts al Pallars com Seguer, Romer, o Marzo entre d’altres, també aquí presents.

Una altra passió col·leccionada, obsessió en diu en Cinto, ha estat el pessebrisme. Iniciada de ben petit amb el pessebre popular familiar, quan els pessebres eren encara força excepcionals i poc presents a les cases del Pallars, ha estat cultivat fins avui en que més de 4.500 figures s’han fet lloc a l’hotel. De primer la col·lecció s’ampliava abans de cada Nadal amb la visita a la botiga de cal Torres de Pobla de Segur. Després amb l’estada d’estudis intern als salesians, a Barcelona, vingué la descoberta del pessebrisme a través de la fira de Santa Llúcia. A finals dels 60 i inicis dels 70, els tallers d’artistes pessebristes tenien, directament, parades pròpies al mercat. Especialment intensa ha estat la relació amb la família i el taller dels germans Castells. Aquí en una de les vitrines hi trobem una sèrie de figures vinculades a Setmana Santa, obra dels Castells del barri de Sants (Barcelona). I també una obra d’encàrrec, de les moltes que realitzaren per al Cinto, a partir d’una fotografia del gran amic Joan Tous. Un altre pessebrista ben present aquí i dins la col·lecció fou en Josep Traité, escultor i pintor d’Olot, i al mateix temps també client de l’hotel.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,50 de 5 - 2 Vots
Carregant ... - 1.501 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×