L’Espai Ermengol inicia el cicle de visites guiades a la Seu d’Urgell amb ‘La ruta del formatge’

0 Flares Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Un total de 14 visites guiades pel centre històric de la Seu, de diverses temàtiques, han estat organitzades per l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i tindran lloc del 19 d’abril al 6 de desembre d’aquest any.

La primera proposta serà dissabte 19 d’abril la visita guiada dedicada a ‘La ruta del formatge’. És tracta d’una visita guiada interior, a càrrec de Pilar Alaez, per les diferents exposicions que acull l’Espai Ermengol que expliquen la història del nostre territori a través del formatge i la importància de la producció lletera per al desenvolupament socioeconòmic de la comarca.



L’exposició va acompanyada d’un audiovisual de 8 minuts traduït a 4 idiomes, subtitulat i amb llengua de signes catalana. L’activitat finalitza amb una degustació de productes amb Denominació d’Origen Protegida DOP: formatge i mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya i el nou formatge del centenari, Neu, de Cadí.

Dissabte 17 de maig serà el torn de la visita guiada ‘Passos de memòria: La Seu d’Urgell i el record dels deportats’, a càrrec de Pau Chica, sobre els urgellencs deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Es realitzarà un recorregut exterior pel centre històric on es descobriran les cinc llambordes Stolpersteine col·locades per la ciutat en homenatge a cinc urgellencs: Victorià Córdoba Bordoll, Antonio Vial Candia, Remigio Morella Giraut, Bonaventura Aixàs Obiols i Josep Sans Sansa, tots ells capturats, que van patir en primera persona la repressió del nazisme en els camps de concentració.

Aquesta visita és gratuïta, i es realitza en el marc de la commemoració de l’alliberament del camp nazi de Mauthausen (5 de maig) i en el Dia Internacional dels Museus-DIM’25 (18 de maig).

Diumenge 1 de juny, a l’Espai Ermengol, es durà a terme la visita  ‘Entre natura i cultura I: visita al despoblat de Llirt’ a càrrec de Jordi DalmauAnna Bonet.

En aquesta sortida interpretativa es gaudirà de la fauna, la flora i els diferents elements del paisatge natural i, alhora, es descobrirà el patrimoni històric del poble abandonat de Llirt, situat al sud del terme municipal de les Valls de Valira. El nucli està ubicat prop del límit amb Estamariu, entre el Roc del Cucut i el barranc de l’Óssa, a 1.082 metres d’altitud.

Dissabte 28 de juny tindrà lloc la visita guiada ‘Les muralles de la ciutat d’Urgell’ a càrrec de Pilar Alaez. Visita guiada on es realitzarà un recorregut històric per diferents punts de la ciutat medieval amb l’objectiu de conèixer l’evolució urbanística de la Seu. Finalitzarà amb una visita als vestigis del jaciment arqueològic del pati de les Monges.

Dissabte 19 de juliol, es reptaria la visita ‘Les muralles de la ciutat d’Urgell’ a càrrec de Pilar Aláez.

Agost: natura, centre històric i formatge

Per al mes d’agost hi ha programades tres visites guiades diferents. La primera, tindrà lloc diumenge 3 d’agost amb la proposta ‘Entre natura i cultura II: redescobrint el passat del despoblat de Nabiners’ a càrrec de Jordi DalmauAnna Bonet.

Aquesta sortida interpretativa es gaudirà de la fauna, la flora i els diferents elements del paisatge natural mentre que alhora es descobrirà el patrimoni històric del poble abandonat de Nabiners (Ribera d’Urgellet). Nabiners se situa a la serra que porta el mateix nom, a 1.125 metres a la dreta del torrent de la Coma, i des d’on es veu una panoràmica de la plana de l’Urgellet i de les muntanyes andorranes i pallareses.

Dimecres 6 d’agost es realitzarà la visita guiada ‘El carrer Major i les seves 6 places històriques’,càrrec de Lluís Obiols, on es farà un recorregut històric per descobrir les antigues places públiques del carrer Major de la Seu.

Dissabte 16 d’agost es repetirà la visita ‘La ruta del formatge’ a càrrec de Pilar Alaez.

Dissabte 13 de setembre, es realitzarà la visita guiada ‘Els convents de la Seu’ càrrec de Pilar Aláez, amb intèrpret amb llengua de signes catalana.

La visita guiada començarà al convent de La Punxa, que conserva la seva funció d’assistència als malalts, seguit pel convent de Sant Agustí, actual edifici que acull la biblioteca municipal; al Centre Cultural les Monges; per finalitzar a la sala Sant Domènec, on es van establir els dominics a la ciutat.

cicle de visites

Dissabte 27 de setembre, serà el torn de la visita guiada ‘La capitulació de 1713 i la ruta de les fortaleses’, a càrrec de Pilar Alaez. Es tracta d’una visita pels diferents punts de defensa de la Seu al llarg dels segles. Des de residència comtal fins al gran punt de defensa als Pirineus.

Un recorregut històric per dues fortaleses: la Torre de Solsona i el Castell de Ciutat. Dues construccions d’època moderna perfectament situades estratègicament tot dominant l’entrada al pla de la Seu per la vall del Segre i per la Valira, que formaven part d’un sistema defensiu de primer ordre.

Dissabte 11 d’octubre, es realitzarà la visita guiada ‘Arqueologia emergent: les troballes medievals al pati de les monges’, a càrrec de Carla Garrido. Aquesta visita s’emmarca en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP’25).

Aquesta proposta consistirà en una visita comentada a càrrec de Carla Garrido, arqueòloga del Jaciment del pati de les monges, on es mostraran una selecció de peces extretes del propi jaciment, acompanyat amb la seva explicació.

Diumenge 9 de novembre, tindrà lloc la visita ‘Riuades de 1982: La força de l’aigua a la Seu d’Urgell’, a càrrec de Carles Gascón (amb intèrpret amb llengua de signes catalana). Serà un recorregut exterior per parlar de les riuades que ha patit la Seu d’Urgell i la comarca, en especial a l’any 1982.

Dissabte 15 de novembre, es tornarà a realitzar la visita guiada ‘Els convents de la Seu’, a càrrec de Pilar Alaez.

La darrera visita guiada de 2025 tindrà lloc dissabte 6 de desembre amb ‘La ruta del formatge’, a càrrec de Pilar Alaez.

Inscripcions

De les 14 visites guiades, 9 són de pagament (4,50€ per persona), mentre que les altres 5 són gratuïtes pel fet que s’emmarquen en commemoracions i fets històrics de la Seu i Castellciutat.  

Per assistir-hi cal fer inscripció prèvia a: https://agenda.laseu.cat/espaiermengol/ L’aforament de les visites és d’entre 25 a 30 persones.

Per a més informació es pot enviar un correu electrònic a: info@espaiermengol.cat

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 41 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×