El Parc Natural de l’Alt Pirineu encara la recta final per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible
- La candidatura es presentarà davant de la Federació EUROPARC abans de final d’any
- Ara s’inicia el procés participatiu per elaborar el Pla d’acció, amb la implicació de 64 entitats i iniciatives públiques i privades del sector turístic
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, gestionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, encara la recta final per obtenir l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que atorga la Federació EUROPARC. Aquest proper mes d’octubre s’engegarà el procés de participació per acabar d’elaborar el Pla d’acció de la Carta i a finals d’any es presentarà la candidatura davant de la Federació.
El Pla d’Acció consensuarà les accions que s’impulsaran en els propers quatre anys i establirà els mecanismes per treballar de forma coordinada, així com les accions de gestió per assegurar la compatibilitat de l’activitat turística amb la preservació del llegat natural, cultural i social; apostant per uns serveis més responsables i d’acord als interessos i necessitats de la població local.
La primera sessió es celebrarà el proper 6 d’octubre a Vilamur i girarà a l’entorn de la governança. Després es programaran tres sessions més els dies 13, 20 i 27 d’octubre on es tractaran àmbits com la desestacionalització, com reduir l’impacte ambiental de l’activitat turística o el benestar de la població resident, entre altres. Al novembre es celebrarà una última sessió de treball per validar tota l’estratègia amb el màxim d’agents possible.
Aquest procés participatiu culmina la tasca que es va iniciar el 2021, amb l’elaboració d’una diagnosi sobre la situació del turisme en aquest territori i la identificació dels principals reptes que s’havien d’afrontar per complir amb els criteris de la Carta. Un total de 64 entitats i iniciatives públiques i privades del sector turístic s’han implicat en la seva elaboració.
La candidatura a finals d’any
El Parc Natural de l‘Alt Pirineu presentarà la candidatura davant de la Federació EUROPARC al mes de desembre per la seva aprovació. Si és favorable, a partir del 2023 es començaran a desenvolupar les propostes definides al Pla d’Acció. L’any següent les empreses turístiques ja podran sol·licitar la seva adhesió a nivell voluntari i individual. Les empreses adherides disposaran d’eines útils per la seva sostenibilitat, així com suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.
L’àmbit d’actuació de la CETS implica a tots els municipis del Parc Natural, a més del municipi de Baix Pallars, al Pallars Sobirà; i el de la Seu d’Urgell i Valls d’Aguilar a l’Alt Urgell.
Actualment a Catalunya hi ha 9 territoris amb espais naturals protegits acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016