Carles Alcoy….recuperant la tradició
Carles Alcoy de Ca la Satur de Salàs de Pallars, neix l’any 1962. Estudià Filologia i treballa actualment en la traducció i revisió de textos. Sempre ha mantingut uns forts lligams amb el seu poble de Salàs de Pallars.
La seva afecció per la cistelleria s’inicia en el col·leccionisme. I fa 6 anys decidí fer un curset per conèixer la tècnica a l’Associació Catalana de Cistelleria. Des de llavors aquesta activitat a passat a formar part de la seva vida. Participa a fires, cursets i imparteix cursos, i beu de les fons dels mestres cistellers que coneix, per poder transmetre i preservar de l’oblit aquest ofici. La seva tasca la realitza desinteressadament i sense ànim de lucre. El seu entusiasme abasta, no només la consecució de la peça sinó que viu intensament tot el procés que comença amb la recerca de les matèries primeres. Investiga i ressegueix la historia d’aquest ofici ancestral, primera transformació de l’entorn i aconsegueix que qui l’escolta s’interessi i entusiasmi per aquesta artesania. La seva fita és continuar investigant i donar la màxima difusió d’aquest ofici tant minvat en les nostres comarques.
La cistelleria és un ofici de tècnica tèxtil que consisteix en teixir o entrellaçar determinades fibres vegetals, en estat natural o molt poc tractades. Les formes i colors varien segons la matèria primera utilitzada que a la vegada depèn de la climatologia pròpia del lloc on es realitza. Els materials poden ser des de el castanyer, l’avellaner, propis de les zones humides; el margalló, típic de la zona mediterrània; l’espart, propi dels llocs secs, i el vímet localitzat preferentment en les capçaleres del rius, bedolls i infinitats de varietats de fibres. El tractament i la preparació de les fibres és el principal secret de l’artesà. En general l’artesà utilitza les fibres vegetals pròpies de cada lloc. L’habilitat de l’artesà està en la selecció de la fibra, del seu tractament, de la consecució dels colors desitjats per realitzar finalment l’entreteixit que d’acord amb cada tècnica, ens donarà l’obra acabada. Actualment la seva producció es redueix a l’àmbit domèstic. Només la defensa de l’autenticitat en els dissenys, la qualitat dels productes utilitzats i de les tècniques poden evitar la desaparició d’aquesta modesta artesania que comença a perdre’s en moltes comarques que eren grans productores.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016