El Bus de la Salut ajuda a prevenir futures malalties arterials a un 65,5% de persones amb factors de risc
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, afirma que és un projecte que salva vides, ja que l’equipament facilita la realització de controls preventius als municipis de tot el territori
Un 65,5% de les 4.849 persones que s’han sotmès a les proves preventives que ha realitzat el Bus de la Salut des de gener de 2015 a novembre de 2016 presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l’acumulació de plaques de greix.
No obstant això, només 62 persones van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa, la qual cosa significa que en la majoria dels casos aquestes proves han estat preventives. En concret, s’han derivat 53 persones al Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i 9 persones al Servei de Cirurgia Vascular de l’HUAV.
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), van posar en marxa el Bus de la Salut al gener de 2015. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 8.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat el projecte d’emblemàtic i ha remarcat el fet que aquest equipament facilita als lleidatans, visquin a on visquin, la realització de controls per prevenir malalties vasculars i renals.
“Estem molt satisfets perquè és un projecte d’èxit que salva vides i que prevé malalties amb conseqüències molt greus amb aquest concepte d’atansar els serveis a la població”, ha assenyalat el president de la Diputació de Lleida en el transcurs de la roda de premsa de presentació dels resultats obtinguts fins ara al Bus de la Salut.
Durant aquests quasi dos anys, el bus s’ha desplaçat per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d’un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat, dislipèmia…). En total, 4.849 persones han passat pel bus medicalitzat, 2.515 dones i 2.334 homes.
Les dades preliminars han determinat els següents resultats:
- De les 4.849 persones, s’ha trobat patologia desconeguda a:
o Un 65,5% (3.175 persones) malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (57% dones i 75% homes)
o Un 14,6% malaltia renal
o Un 24% hipertensió arterial
o Un 2% diabetis i un 24% de prediabetis
o Un 1,37% (9 pacients) amb aneurisma d’aorta abdominal (que tenen l’aorta està més dilatada del normal i té les parets més febles amb el conseqüent risc de trencament)
o Un 17% colesterol elevat
- Amb la incorporació de noves proves diagnòstic al setembre de 2015 (espirometria, ecografia transcraneal) s’ha descobert que:
o Un 11% presenten l’espirometria alterada (mesura de la capacitat respiratòria)
o Un 9% mostren circulació cerebral patològica
o Un 6,6% mostren risc elevat de fibril·lació auricular i es troben en estudi perquè presenten aquesta arítmia
o Un 0,4% té alguna alteració en la circulació cerebral
La coordinadora del projecte, la doctora Àngels Betriu, ha remarcat la importància d’una de les proves que es fan per detectar les arítmies, “ja que 1 de cada 5 ictus es produeixen per una fibril·lació auricular i el fet de poder detectar de forma precoç aquesta fibril·lació permetrà evitar aquest ictus”.
“El Bus de la salut” continuarà el seu recorregut durant l’any 2017 per 40 municipis i cada mes es desplaçarà seguint el següent calendari:
- Gener: Cervera, Mollerussa, les Borges Blanques, Almenar
- Febrer: Alfarràs, Guissona, Tremp, les Borges Blanques, Almacelles
- Març: Lleida, Oliana, Organyà, Artesa de Lleida, Bellpuig, Torrefarrera
- Abril: la Seu d’Urgell, Tremp, Balaguer
- Maig: Artesa de Segre, Sort, Lleida, Alcoletge, Vielha, Tàrrega
- Juny: Sort, Alguaire, Vielha, Mollerussa, el Pont de Suert
- Juliol: les Borges Blanques, Solsona, Cervera, la Seu d’Urgell
- Setembre: Alcarràs, la Pobla de Segur, Agramunt, Bellver de Cerdanya
- Octubre: Alpicat, Alfés, la Granadella, el Pont de Suert, Gimenells, Ponts, Torregrossa, Almacelles
- Novembre: Seròs, Tàrrega, Bell-lloc, Alcarràs, Puigverd de Lleida, Albatàrrec
- Desembre: Agramunt, Balaguer, Maials.
La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, considera que aquesta unitat mòbil és un molt bon model per apropar l’atenció especialitzada als municipis del territori i, per tant, al pacient. També ha explicat que aquest projecte té tres eixos rellevants: l’equitat en la salut a través del desplaçament a tot el territori d’un vehicle que realitza les proves, la prevenció per detectar a temps les patologies i la investigació.
En aquest tercer eix, Fernández ha puntualitzat que el Bus de la Salut “genera coneixement gràcies al treball de diferents equips d’investigació que donaran resultats que es veuran a publicacions científiques d’alt impacte”.
Les dades i el coneixement que obtindran els grups d’investigació (fisiopatologia metabòlica, patologia vascular i renal, pneumologia i d’endocrinologia) generaran una gran base de dades molt útil per a les diferents especialitats.
Aquest dissabte 17 de desembre amb motiu de La Marató de TV3 dedicada a conscienciar i sensibilitzar sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, el Bus de la Salut estarà ubicat a la Rambla Ferran de Lleida, d’11.00 a 14.00 hores, on es realitzaran ecografies arterials.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016