Les activitats experiencials impulsen l’augment de visitants a l’estiu de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu
- Entre els mesos de juliol i agost, han passat 8.700 persones, el que suposa un increment del 13% en relació a l’any passat
- ‘Joc de Dames’, un recorregut turístic per cinc monuments del romànic, les visites nocturnes teatralitzades, la lectura ‘in situ’ d’obres literàries i la Pastorada a Gavàs, les iniciatives amb més participació
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha constatat un augment de públic durant els mesos de juliol i agost. En aquest període, els equipaments han rebut 8.700 visitants entre Casa Gassia i els diferents radials, un augment del 13% en relació a l’any passat. Aquest increment ha sigut possible gràcies a l’interès per les activitats experiencials que enguany s’han consolidat.
El director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, destaca que “el turista cultural defuig dels antics models, on el públic mantenia un rol passiu i demana interacció per conèixer el patrimoni”.
La proposta que ha assolit un major poder de convocatòria ha sigut el Joc de Dames, una ruta que uneix quatre espais dels dos Pallars: castell i canònica de Mur, Santa Maria de Gerri, Sant Pere del Burgal i Santa Maria d’Àneu. Permet conèixer la història, especialment la dels segles XI-XII, de les dues comarques des del punt de vista de les dones.
Les experiències de l’Ecomuseu
Entre les experiències que ha ofert l’Ecomuseu que han tingut un gran èxit, es troben les visites nocturnes teatralitzades de l’Esperanceta i la de Desperta, Holmes que s’han consolidat definitivament. Desperta, Holmes!, és el nom genèric d’una manera d’investigar la “vida” de les estranyes esglésies d’Àneu. Inclou de moment dos “casos”, el de Santa Maria d’Àneu i el de Sant Pere de Sorpe, i probablement aviat n’inclourà algun més. Aquesta activitat detectivesca, pensada per a tot tipus de públic, que es fa en equip, ha multiplicat el nombre de detectius que hi ha participat.
L’activitat nocturna que ha tingut més acceptació ha estat la de “Burgal la nuit. Confiteor!”. Es basa en la lectura in situ de fragments de la novel·la de Jaume Cabré.
Així mateix, un altre de les iniciatives que ha tingut més acceptació ha estat la Pastorada a Gavàs, en la qual els visitants han pogut fer de pastors durant un dia, acompanyant el Jesús i les seves cabres. Així, han pogut comprovar si ha canviat molt la feina durant el segle XXI.
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu clou amb satisfacció la temporada d’estiu del 2106 i prepara amb ganes la del 2017, pensant a ampliar i millorar aquesta línia d’experiències patrimonials directes que tan bona acollida han tingut.
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció
L’Ecomuseu de les valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle.
L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016