L’alcohol provoca gairebé la meitat de les atencions de Projecte Home a Lleida
- El 47,1% de les persones ateses han demanat ajuda per addicció a l’alcohol, una xifra superior a la mitjana catalana.
- Durant el 2023, Projecte Home ha atès a 90 persones amb addiccions des dels centres que té a Balaguer i a Tremp.
L’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat les dades d’atenció del 2023 a la demarcació de Lleida. Des dels dos centres amb els que l’entitat compta a la província, a Balaguer i a Tremp, s’ha atès a un total de 90 persones, una xifra que suposa un augment del 47,5% respecte la de l’any anterior.
En aquests dos punts d’atenció s’hi tracten persones amb addiccions severes, la majoria d’elles en situació de risc d’exclusió social, que han rebut atenció i orientació sobre la seva situació d’addicció i que han participat en programes de tractament i prevenció indicada que tenen l’objectiu d’aconseguir la reinserció social de la persona.
Més alcohol, més edat i més dones
Entre les persones ateses als dos centres que Projecte Home té a la demarcació de Lleida, el 70,0% són homes i el 30,0% són dones. Malgrat que les dones siguin minoria, es tracta d’un percentatge força superior al de la mitjana de les persones ateses per l’entitat en el conjunt de Catalunya, en el que la xifra de dones ateses és del 21,1%. L’accessibilitat de les dones als programes de tractament és un dels reptes del sector de les addiccions, per tal de superar les barreres de gènere com són el major estigma social, les majors càrregues familiars o la falta d’adaptació dels propis programes a les necessitats de les dones.
La mitjana d’edat de les persones adultes ateses és de 46 anys (47 anys en les dones i 46 anys en els homes), una xifra també superior a la mitjana catalana de l’entitat, que se situa en 42 anys.
Pel que fa la substància de consum que motiva la demanda d’ajuda, l’alcohol és la majoritària per a un 47,1% dels casos, una xifra força elevada i altre cop superior a la mitjana catalana de l’entitat, que és del 41,9%. Segueix després la cocaïna, amb un 39,2% dels casos. Molt per sota, trobem un 5,9% de casos en el que les addiccions comportamentals motiven la demanda d’ajuda, un altre 5,9% de casos de cànnabis i un 2,0% de casos d’heroïna. Tot i que hi ha una substància o conducta addictiva que genera la demanda de tractament, cal assenyalar que en la majoria de les persones ateses s’observa un patró de policonsum, és a dir, de consum problemàtic de diverses substàncies alhora.
Destaquen també algunes diferències que hi ha en la substància de consum segons el sexe. Així, entre els homes l’alcohol és la substància majoritària per a un 46,3% dels casos i la cocaïna ho és per a un 41,5%. En canvi, en les dones hi ha més diferència amb l’alcohol com a substància principal en un 50,0% dels casos, la cocaïna en un 30% i el cànnabis en un 20%.
Finalment, pel que fa al perfil de les persones ateses, un 26,4% tenen una patologia dual (quan hi ha diagnosticat un trastorn mental a més de l’addicció). La xifra és més alta en dones, 35,3%, que en homes, 23,6%.
Atenció també a les famílies
En els programes de tractament de les addiccions, les famílies de les persones usuàries hi juguen també un paper fonamental. En primer lloc, perquè són un factor de protecció per a identificar situacions de risc i possibles recaigudes en el consum del seu familiar o bé per establir límits saludables; un factor de suport, ja sigui emocional, econòmic o d’acompanyament en el tractament; i també un factor de motivació, per a incentivar o promoure el canvi.
D’altra banda, com a persones que pateixen en primera línia els efectes de l’addicció i que exerceixen un rol cuidador, per a les famílies s’ofereixen setmanalment sessions grupals amb altres familiars en les que es tracten temes com ara la gestió de les emocions, la comunicació familiar o la resolució de conflictes. L’objectiu és ajudar a les famílies a gestionar la incertesa i el patiment que genera acompanyar persones amb addiccions així com també incentivar la seva autocura i fomentar els canvis necessaris dins la dinàmica familiar.
Durant el 2023, han participat en aquestes sessions a Balaguer i Tremp un total de 57 persones. Entre aquests familiars, el 75,4% són dones i el 24,6% són homes. Pel que fa al parentiu, destaquen les mares (26,3%), les parelles (26,3%) i els germans o germanes (12,3%).
Amb el suport dels col·laboradors
L’acció de Projecte Home a Lleida és possible gràcies al suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Tremp, l’Ajuntament de Balaguer i l’Ajuntament de La Torre de Capdella.
El servei d’Atenció a les Addiccions de Projecte Home a Lleida compta també amb l’ajuda de la Fundació “La Caixa”, a través de la Convocatòria de Projectes Socials Catalunya 2023.
Notícies miscel·lenai
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016