La Comissió territorial d’urbanisme de la Val d’Aran, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha aprovat definitivament avui la modificació de les Normes subsidiàries de planejament que regeixen als municipis d’Arres, Bausen, Bossòst, Es Bòrdes, Canejan, Les, Vielha e Mijaran, Vilamòs i Naut Aran per protegir i facilitar la rehabilitació de les bordes o cabanes agrícoles tradicionals.
L’objectiu és adaptar aquestes figures d’ordenació urbanística a les directrius de preservació d’aquestes construccions contingudes en el Pla director urbanístic (PDU) de la Val d’Aran. El Departament de TES va aprovar el PDU el mes de juny de 2010 i el va modificar el 2015, entre d’altres, per fixar els criteris d’ús i recuperació de les construccions agro-ramaderes i afavorir-ne la preservació per raons arquitectòniques, històriques, ambientals, paisatgístiques o socials.
Així, el Pla reconeix, a més de l’ús agrícola i ramader original d’aquestes cabanes, el de lleure familiar i permet rehabilitar-les amb usos econòmics, com ara de restauració. S’exclou, en tots els casos, la seva reconversió a habitatge, hotel o la modalitat de bar.
Noves pistes d’esquí a Baqueira Beret
D’altra banda, la Comissió també ha aprovat definitivament dos plans especials que permetran la construcció de vuit noves pistes d’esquí i un remuntador en dues àrees de l’estació de Baqueira Beret.
El primer d’aquests plans se centra en l’àmbit del Pla de Beret, en la vessant nord-oest del Tuc de Saumet. Aquí ja existeixen cinc remuntadors i diverses pistes d’esquí, així com instal·lacions de servei, i s’hi preveu la construcció d’un altre remuntador, al qual es vincularan les cinc noves pistes que ara s’aproven.
Aquestes cinc pistes ocuparan una superfície aproximada de 14,6 hectàrees, una longitud acumulada de 5.221 metres i un desnivell global de 254 metres, des de la cota 2.101 fins a la 1.847. La superfície afectada pel moviment de terres serà d’una hectàrea, atès que només es preveuen actuacions per condicionar dues de les pistes; per a la resta serà suficient amb anivellar la capa de neu. Les pistes no disposaran d’il·luminació artificial ni de xarxa de producció de neu.
Segons l’estudi de mobilitat, l’obertura de les cinc noves pistes al Pla de Beret comportarà un increment de l’1,80% de vehicles i esquiadors; un volum de trànsit assumible per la carretera C-142b i per la dotació de places d’aparcament existents.
El Pla especial inclou com a mesures d’integració paisatgística la mínima afectació de masses arbòries; la reutilització de capes vegetals i la restauració de vegetació; l’adopció de formes suaus en el moviment de terres, i el manteniment i neteja de les pistes.
Aprofitament del sector d’Orri
El segon Pla especial aprovat avui preveu iniciar la implantació d’infraestructures relacionades amb l’esquí a l’àrea d’Orri-Tuc de Saumet. Es tracta d’una petita vall secundària, a uns tres quilòmetres a l’est del nucli de Baqueira. La seva dimensió màxima és d’uns dos quilòmetres de llarg i una amplada mitjana de 410 metres.
Tot i que en aquesta vall no existeixen infraestructures d’esquí, al seu entorn se situen totes les instal·lacions de Baqueira Beret, inclòs el nucli de servei d’Orri, amb aparcament, punt d’informació i venda de forfaits i cafeteria-restaurant.
Ara es proposa l’ampliació del domini esquiable en 81,60 hectàrees, en continuïtat amb les instal·lacions existents, mitjançant la construcció d’un remuntador i tres pistes d’esquí. El remuntador salvarà un desnivell de 403 metres, des de la cota 2.204 fins a la 2.604, mentre que les tres pistes, d’alta dificultat, abastaran 13,70 hectàrees de superfície i tindran una amplada variable d’entre 12 i 20 metres. Les pistes no requeriran actuacions de correcció topogràfica durant la seva construcció i tampoc incorporen instal·lacions de producció de neu.
La proposta no afecta cap espai natural protegit ni es preveu cap edificació i incorpora mesures de correcció d’impacte paisatgístic, entre elles, desdibuixar els límits de la traça del teleesquí.