ElxolísdeCa d’Antema de La Plana de Mont-ros, La Vall Fosca, guanyador del Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional 2024

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

L’empresa Ca d’Antema, ubicada a La Plana de Mont-ros, Pallars Jussà, ha guanyat el primer premi de la sisena edició del Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional en la categoria Llonganissa tipus pagès. La Carnisseria Cansaladeria Codina (Taradell – Osona) ha quedat en primera posició en la categoria de llonganissa tipus Plana de Vic.

Dolors Toló de Ca d’Antema s’ha endut endut el primer premi en la categoria de Llonganissa tradicional tipus pagès durant la 6a edició del Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional. La guardonada ha presentat un xolís elaborat artesanalment, seguint el procés tradicional i utilitzant les carns més nobles del porc. “El nostre procés de curació es duu a terme en assecadors naturals que estan situats a la Vall Fosca a més de 900 metres d’altura, fet que li dona un sabor característic i intens”, remarca Dolors Toló. Ca d’Antema elabora, des de 1930, els productes tradicionals derivats del porc “seguint els mètodes i receptes familiars s’han transmès al llarg dels anys”.



EL CONCURS

El Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional és un certamen que vol vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals, del foment de la innovació i la creativitat en els productors del nostre país.

Aquest dijous 9 de maig s’han fet públics els guanyadors de la 6a edició́ del Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional, un certamen impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers– Xarcuters, que, com remarca Pròsper Puig, president de Fundació Oficis de la Carn, vol “vetllar per la qualitat i millora dels embotits tradicionals elaborats pels artesans del nostre país”.

En aquesta edició s’han presentat 21 llonganisses de 9 comarques: Llonganissa tradicional amb plecs tipus pagès i Llonganissa tradicional arrodonida i amb floridura tipus Plana de Vic. El jurat format per experts mestres xarcuters, periodistes, gastrònoms i professionals del sector carni, ha destacat una millora notable de les característiques tècniques i sensorials dels productes presentats.

A més de Dolors Toló de Ca d’Antema, els altres guardonats han estat:

  • La segona posició de la categoria Llonganissa tradicional tipus pagès ha estat per a la llonganissa d’Albert Codina d’Embotits del Collsacabra (Cantonigròs).
  • El guanyador de la categoria Llonganissa tradicional tipus Plana de Vic ha estat Xevi Codina de Carnisseria – Cansaladeria Codina (Taradell), i Sergi Mas d’Embotits Vall del Ges (Sant Pere de Torelló) ha quedat en segona posició.

JURAT I DINÀMICA DEL CONCURS

Les 21 llonganisses participants han competit en dues categories: Llonganissa tradicional tipus pagès i la Llonganissa tradicional tipus Plana de Vic. Els Carnissers – Xarcuters van aportar 4 unitats de llonganissa amb un pes superior als 600 grams cada una a la seu de la Fundació dels Oficis de la carn i, el 8 de maig, el jurat va fer el tast per tal d’escollir els guardonats.

En aquesta sisena edició, el jurat ha estat format per Pròsper Puig, mestre artesà i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre que actua com a president; Salvador Garcia Arbós, periodista, gastrònom i escriptor; Pep Palau, gastrònom, assessor, divulgador gastronòmic i fundador del Fòrum Gastronòmic; Jacint Arnau, llicenciat en ciències químiques, doctor en veterinària i especialista en productes carnis; Paula Molés, periodista, comunicadora gastronòmica i directora del programa Un restaurant caníbal a Berlín de Catalunya Ràdio; Ramon Roset, sommelier especialitzat en vins i formatges, director dels Premis Vinari i subdirector de la revista digital Vadegust.cat; Isaac Gelabert, productor del Fòrum Gastronòmic i director de la Fira Làctium; Yolanda Presseguer, mestra artesana cansaladera-xarcutera i professora de l’Escola de la Carn, i Sònia Freixas i Josep Terradellas, mestres artesans cansaladers-xarcuters i guanyadors de l’anterior edició del concurs. Ha actuat com a secretari Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn.

Josep Dolcet, secretari del jurat ha remarcat que “el jurat ha volgut destacar la feina que gira entorn al concurs, en especial totes les accions de formació relacionades amb les llonganisses dutes a terme per la Fundació i l’Escola de la Carn i que ben segur han influït en la millora de les característiques tècniques i sensorials del conjunt de llonganisses presentades”.

Antema de La Plana

LA FUNDACIÓ OFICIS DE LA CARN I LA CONFRARIA DEL GRAS I MAGRE

La Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i Magre van ser creades amb la voluntat de ser una entitat que permeti dignificar, fomentar i mantenir en el temps els oficis relacionats amb la carn i els productes carnis tradicionals de Catalunya. Actualment, en la confraria hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i xarcuters de Catalunya, fins a arribar a un total de més d’un centenar d’associats.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 248 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×