S’han alliberat al riu Garona 75 exemplars de cavilat, nascuts al Centre de conservació Camadoca, on es realitza la cria en captivitat d’aquest peix des del 2006.
Els alumnes de l’Escola Zer Casteth Leon d’Es Bòrdes han participat en l’alliberament dels peixos.
Es tracta d’una de les accions de millora de les poblacions d’aquest peix, previstes en el marc del projecte LIFE LIMNOPIRINEUS, un projecte LIFE+ Natura coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC i que està destinat a la millora de l’estat de conservació d’espècies i hàbitats aquàtics de l’alta muntanya dels Pirineus.
S’ha comptat amb la presència del conselhèr d’Agricultura, Ramaderia i Medi Natural d’Aran, Jose E. Arró, el conselhèr de Territori d’Aran, Jose A. Boya, l’alcalde d’Es Bòrdes, Frances Medan, de Sorelló Estudis al Medi Aquàtic, socis del projecte LIFE LimnoPirineus, així com dels responsables ADEFFA, que gestiona el Centre Camadoca. A més, els alumnes de l’Escola Zer Casteth Leon d’Es Bòrdes han participat en l’alliberament dels peixos.
Els exemplars han estat alliberats a un tram del riu Garona, en la zona d’actuació del projecte LIFE LIMNOPIRINEUS, per reforçar les poblacions romanents.
Una espècie endèmica dels Pirineus, en perill d’extinció.
El cavilat o cullereta (Cottus hispaniolensis) és un petit peix que ocupa rius i torrents d’alta muntanya, on conviu amb la truita comuna (Salmo trutta). És una espècie endèmica del vessant nord dels Pirineus i, més en concret, de la conca de la Garona, incloent la Val d’Aran, on actualment es troba extremadament amenaçada degut al baix nombre d’individus i a l’aïllament respecte la resta de poblacions de la conca. Només és present en uns pocs trams, amb densitats molt baixes.
El cavilat ocupa preferentment trams d’aigües oxigenades, fort corrent i certa turbulència, i substrat pedregós. S’alimenta, sobretot, d’invertebrats aquàtics, i ocasionalment també d’altres animalons, incloent els alevins de la truita. És un animal que no es deixa veure fàcilment, ja que és actiu durant la nit, mentre que durant el dia acostuma a romandre quiet en algun amagatall del fons. Molt territorial, el mascle escull un espai adequat on la femella hi fresa, generalment sota una pedra. La posta és ventilada i vigilada permanentment fins al moment de l’eclosió. Sembla que pot viure fins als cinc anys.
La situació de les poblacions de cavilat va empitjorar dràsticament arran de les grans avingudes ocorregudes el juny del 2013. De fet, els científics creuen que els últims exemplars d’alguns trams del riu Garona, del qual l’Aiguamòg n’es afluent, podrien haver desaparegut d’aleshores ençà, ja que no se n’han detectat durant els darrers mostrejos.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016