En aquesta cinquena edició, ha resultat guanyadora Aldara Cousillas Rúa, de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, amb el treball “Les webs semàntiques i l’arxivística documental“, essent-ne tutora la professora Marta Gràcia. En el veredicte, el jurat del premi ha fet constar l’actualitat del tema que tracta el treball i ha posat de relleu l’originalitat del plantejament en aplicar la web semàntica a l’arxivística per mitjà d’una modelització que compara diversos sistemes tot mostrant que les ontologies són una alternativa a l’ús de tesaurus i de bases de dades en els arxius. El jurat també ha volgut destacar la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, una col·laboració que evidencia les immenses possibilitats que es deriven del treball conjunt entre els professionals i els estudiants. El treball es pot consultar en accés obert al Dipòsit Digital de la UB, dins de la col·lecció: Premi de recerca en l’àmbit de la Informació i Documentació [enllaç: a la pàgina i al treball].
Van presidir l’acte: el degà de la Facultat, Ernest Abadal, la presidenta del COBDC, Marga Losantos, Zoomi la vicedegana Mònica Baró. També vam poder comptar amb la presència de Júlio Quílez, arxiver de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, que ha guiat la recerca, de Xavier Falcó, director de l’Institut Joan Brudieu, i d’una nodrida representació de professors de la Facultat, a més, és clar, de la premiada i els seus familiars. Podeu veure les fotografies a la web de l’Institut i al Flickr de la Facultat.
Recordem que el premi —dotat amb 700 euros i adreçat als estudiants de Batxillerat dels centres d’ensenyament, públics o privats, de Catalunya— s’atorga a treballs que tinguin relació amb l’àmbit de la Informació i la Documentació. A tall d’exemple, poden versar sobre el món del llibre, de les biblioteques i dels arxius, els sistemes d’informació i documentació, els arxius d’imatges i sonors, els hàbits i les pràctiques lectores, els nous formats de la informació, el llibre digital, la cerca i l’ús de la informació a Internet, la informació i els dispositius mòbils, les xarxes socials, les biblioteques i els arxius digitals, les llibreries, la gestió de la documentació a les empreses, l’estructuració dels continguts a les webs, etc.
Resum del Treball
L’objectiu d’aquest treball és fer un estudi de la Web Semàntica, la seva definició, el seu desenvolupament, i de la transformació que suposa la seva implantació a la Web. S’estudien les tecnologies necessàries per dur a terme aquesta transformació i la seva particular incidència en la Arxivística i la Gestió Documental. Es fa un estudi més detallat de les ontologies, els seus llenguatges RDF i OWL, i el seu ús al camp de les ciències de la informació. Finalment i com a exemple pràctic, s’utilitza l’editor ontològic Protègè, per crear una petita ontologia.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016