Portes obertes i activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus als equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
- Els equipaments de la XMTLLA organitzen jornades de portes obertes en motiu del DIM i continuen amb activitats gratuïtes fins el cap de setmana
- Com t’agradaria que fos el museu? és la pregunta que els museus plantegen als seus visitants en motiu de l’eslògan d’enguany: “El poder dels museus” i que té com a objectiu fer aquests equipaments més accessibles, participatius i inclusius
El Dia Internacional dels Museus que es commemora avui ha comptat amb una jornada de portes obertes als 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA). Des d’avui i fins el cap de setmana, a més, alguns museus han organitzat activitats tant diürnes com nocturnes per celebrar l’efemèride.
El Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella ha convocat al públic aquest matí a les 11.00 h a participar en els preparatius per posar en marxa “la Rúbia”, el trenet de l’Estany Gento propietat de la Fundació Endesa que opta a ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es tracta d’un carrilet situat a 2.000 metres d’altitud format per una locomotora dièsel i una vagoneta que s’exposa a l’exterior de la Central de Capdella i que forma part del projecte museístic del Museu Hidroelèctric.
El Museu de Cervera, per la seva banda, ofereix a partir d’avui una exposició virtual amb el títol “El Sindicat Agrícola de Cervera i sa comarca. Històries en primera persona” que pot visitar-se a l’enllaç museudecervera.cat/ca/b/exposicions-virtuals-16
El Museu Diocesà d’Urgell ubicat a la Seu d’Urgell, inaugura avui a les 18.30 h la museïtzació de la capella de la Pietat i demà dijous 19 i el divendres 20 de maig s’oferiran visites guiades amb inscripció prèvia a museudiocesa@bisbaturgell.org perquè tothom en pugui gaudir.
Al Museu de Tàrrega Urgell s’hi presenta avui a les 19.00 h el número 36 d’URTX. Revista d’humanitats de l’Urgell a càrrec de Francesc Gabarrell Guiu, historiador de l’art i conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. Demà dijous a les 20 h i a les 21 h tindran lloc les lectures dramatitzades “Crònica Negra de Tàrrega”, un recorregut per sales i racons del museu que transportarà els assistents a una altra època. Una època tràgica, un passat fosc, ple d’aigua, fets, costums i llegendes. L’activitat anirà a càrrec del grup d’adults de Cruma i cal fer reserva prèvia al 973 31 29 60. A la nit el museu acollirà un concert de cançó d’autor a partir de les 22 h.
També al Museu Tàrrega Urgell el divendres 19 i el dissabte 20 continuaran les activitats amb una Marató no visual de descripcions a Tragèdia al Call, un taller d’accessibilitat obert, per a famílies i adults facilitat pels serveis didàctics del Museu.. El resultat serà un recull de descripcions visuals personals que no pretenen ser objectives i “complir estàndards”, sinó que volen portar l’accessibilitat més enllà dels marcs legislatius cap a un accés amb plaer i el gust. El dissabte 21 de maig el museu acollirà la presentació del llibre “Quina canya! Joguinetes” de Miqui Giménez i Biel Pubill, seguit d’un taller de joguines de canya amb els autors del llibre. Cal fer reserva prèvia per participar en el taller al 973 31 29 60. També el dissabte dia 20 a les 20 h i a les 21 h. el museu acull accions teatrals a càrrec d’alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Escola d’Art Ondara.
També ha organitzat activitats per commemorar el DIM el Musèu dera Val d’Aran. Avui a les 19 h la recepció del museu és l’escenari d’una conferència sobre òpera comentada amb el musicòleg Oriol Pérez Treviño amb el títol Eth poder dera opèra: “Er Orfeo de Claudio Monteverdi: Mès enlà deth mite”.
Demà dijous s’ha organitzat una activitat a les 18.00 h adreçada a l’Associació Hemnes de Les amb el títol “Eth poder dera memòria: “Mites, legendes e rebrembes enes carrèrs de Les”, un itinerari a peu per Les, des de la plaça der Haro fins a la capella de Sant Blas. El divendres a les 18.30 h tindrà lloc un taller infantil de caracterització de personatges heroics amb material reciclat, un taller que també es portarà a terme durant el matí amb l’Associació de Discapacitats d’Aran. El dissabte a les 21.00 h el museu organitza una observació del cel amb telescopi i punter làser amb una explicació en clau mitològica titulada “Eth poder des esteles: històries der univers” s’explicarà en clau mitològica. El punt de trobada és l’aparcament de l’entrada de Vilamòs.
El Museu de la Conca Dellà organitza una visita guiada de dues hores a peu el diumenge dia 22 de maig al jaciment d’ous de Suterranya, que permetrà als participants descobrir nius autèntics dels darrers dinosaures que van viure a Europa. L’activitat preveu la sortida a les 10.00 h des del nou punt d’informació del Museu (C. St. Andreu nº 4 B, Isona) i cal caminar 25 minuts d’anada i 25 de tornada.
EL LEMA: “EL PODER DELS MUSEUS”
L’edició del Dia Internacional dels Museus d’enguany està dedicada al tema «El poder dels museus». I és que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat, i la construcció de comunitat a través de l’educació.
ACCIÓ PARTICIPATIVA: COM T’AGRADARIA QUE FOS EL MUSEU?
Des de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es vol posar l’accent en l’accessibilitat, la participació i la inclusió amb l’objectiu de situar els museus més a l’abast dels ciutadans. Per aquesta raó, i coincidint amb el DIM, s’inicia la comunicació d’una acció participativa que consistirà en demanar l’opinió dels visitants, a qui es vol interpel·lar: “Com t’agradaria que fos el museu?” La participació podrà ser tant en format físic als propis museus com en digital, per tal que sigui el públic el que suggereixi fórmules per atansar els museus a les persones.
De fet, aquesta acció participativa va començara la mateixa presentació de les activitats del DIM al Museu de la Noguera, on des de l’Escola d’educació especial L’Estel de Balaguer va fer lliurament als museus de la xarxa del pictograma “museu”. Es tracta d’un pictograma que forma part del projecte d’accessibilitat cognitiva promogut per la Plataforma ARASAAC com a part d’un projecte per pretén identificar edificis públics i privats amb pictogrames per tal que siguin fàcilment identificables per persones amb discapacitat cognitiva i facilitar així la seva comprensió i afavorir la inclusió.
L’acció participativa, que es durà a terme fins a la tardor, conclourà amb la recollida d’informació per part de la comissió d’educació i accessibilitat de la xarxa, que extreurà les demandes dels visitants. L’objectiu és poder engegar accions concretes i projectes en funció de les diferents propostes recollides per tal de millorar l’accessibilitat i la inclusió als equipaments.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016