El sindic d’Aran i la consellera de Governació formalitzen l’acord de finançament del Conselh Generau d’Aran pel 2016 de més de 22MEUR
- L’acord s’ha signat durant la reunió de la comissió bilateral Govern- Conselh Generau d’Aran, presidida per la consellera de Governació, Meritxell Borràs i pel sindic d’Aran, Carlos Barrera.
- La titular de Governació insta els alcaldes de l’Aran a implicar-se a fons en el procés de debat GovernsLocals.cat per fer valer la singularitat del territori.
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, han signat avui l’acord de finançament pel 2016 del Conselh Generau d’Aran, que suma un import total de 22.066.727 euros. El Departament de Governació assumeix el gruix d’aquesta transferència, amb un import de 21.819.267 euros. Aquesta xifra inclou els fons que el Departament de Presidència aporta al pressupost de Governació per a promoure l’ús social de l’aranès (60.000 euros) i els que el Consell Català de l’Esport transfereix per al foment de l’esport i el Centre de Tecnificació (142.500 euros). La resta de l’import (247.459 euros) és la suma dels recursos que aporten els departaments de Cultura; Territori i Sostenibilitat; i Empresa i Coneixement.
Les transferències de la Generalitat, la major part de les quals ja s’han fet efectives, es destinen al finançament de la institució d’autogovern aranesa i a l’exercici de les seves competències, d’acord amb la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d’Aran.
L’any passat el Conselh Generau d’Aran va rebre de la Generalitat 21.475.169 euros, per tant aquest any el finançament s’ha incrementat en 591.558 euros. L’augment es deu, majoritàriament, a les partides que acompanyen les competències transferides aquest any al govern autònom en matèria d’ensenyament, sanitat i conservació, gestió i difusió del patrimoni documental, entre d’altres.
La consellera Borràs ha destacat la bona entesa entre el Govern i el Conselh Generau d’Aran per acordar el finançament: “encara no hem arribat a final d’any i ja hi ha un acord en temes econòmics”. També ha explicat que s’ha posat en marxa una comissió “que treballa per establir un nou model de finançament estable, tal com marca la llei de l’Aran del 2015”.
El síndic, Carlos Barrera, també s’ha mostrat satisfet i ha posat l’accent en la bona disposició del Govern per atendre les necessitats del territori: “valorem positivament l’acord de finançament. Tenint en compte que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats, l’increment és important i demostra sensibilitat i capacitat de negociació”.
L’acord de finançament pel 2016 s’ha signat aquest matí, durant reunió del ple de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat – Conselh Generau d’Aran, que ha tingut lloc avui a la Casa deth Senhor d’Arròs i que han presidit la consellera i el síndic.
La comissió bilateral és l’òrgan permanent de relació entre els governs i les administracions de la Generalitat i el Consell General d’Aran per al desenvolupament del règim especial de l’Aran. Aquesta és la tercera reunió que ha celebrat la comissió des de la seva constitució, el febrer del 2015, en compliment de la Llei 1/2015.
A banda de la consellera Meritxell Borràs i el síndic Carlos Barrera, també han participat en la reunió de la Comissió Bilateral la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, i la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu. La representació del Conselh Generau també ha comptat amb els vicesíndics i consellers que en formen part.
Presentació de GovernsLocals.cat
Després de la reunió de la Comissió Bilateral, la consellera Borràs s’ha desplaçat a la seu administrativa del Conselh Generau d’Aran per presentar, durant la reunió del Consell d’Alcaldes de la Val d’Aran, el procés GovernsLocals.cat.
La titular de Governació ha recordat que en el Consell Institucional d’aquest procés de debat també en forma part el Síndic d’Aran, Carlos Barrera, per tal que quedi representada la singularitat de l’Aran en la composició de les futures lleis que regiran les administracions locals catalanes. En aquesta línia, la consellera Borràs ha parlat de la “diversitat” del país i ha constatat la importància que els alcaldes i alcaldesses de la Vall d’Aran participin en el procés, ja que tenen necessitats molt diferents a les que poden tenir altres territoris: “no és el mateix l’àrea metropolitana, per exemple, que l’Aran”.
Borràs ha recordat que, fins ara, les lleis que afecten el món local s’havien fet des del Govern o des del Parlament i que ara, per primera vegada, es farà la reforma en base a les seves demandes. Per això, ha instat els representants locals a implicar-se a fons en el debat: “volem que hi participin perquè es tracta de decidir com han de ser les lleis del futur que afecten temes que els toquen de ple, com l’ordenació territorial i el finançament”.
El procés GovernsLocals.cat s’ha organitzat en sis àmbits de treball: Ordenació territorial i serveis a les persones, Organització dels governs locals, Relacions intergovernamentals, Nova governança, Innovant la gestió pública local i Finances locals.
Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals podran participar presencialment en les sessions de debat al territori. En aquestes sessions es debatrà sobre cadascun d’aquests àmbits i els resultats es faran arribar a la resta de càrrecs electes perquè, via telemàtica, puguin fer-hi les aportacions corresponents. També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, on hi haurà eines de debat dels sis àmbits de treball, a més d’un butlletí electrònic que fomentarà la participació dels electes.
Els documents es coordinaran en un comitè tècnic format per representats de totes les administracions i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors, que podran assistir els equips dels àmbits de treball i aportar continguts i coneixement, com a experts en la matèria.
El procés de debat finalitzarà entre els mesos de gener i febrer del 2017, amb una sessió on s’aportaran els resultats de les sessions territorials i de les aportacions telemàtiques dels càrrecs electes. D’aquesta sessió final en sortirà un document que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per a elaborar les futures lleis dels governs locals.
El procés es va presentar el passat mes de juliol, amb la primera reunió del Consell Institucional, que es va fer al Parlament de Catalunya, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. També hi van participar els presidents de les quatre diputacions catalanes i els representants de les entitats municipalistes, de l’Ajuntament de Barcelona, del Conselh Generau de l’Aran i dels sis grups parlamentaris.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016