4 noves publicacions de l’Institut d’Estudis Aranesi pel 2018

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

4 noves publicacions de l’Institut d’Estudis Aranesi pel 2018

L’IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana publica quatre noves obres per aquest 2018 que avans d’ahir van ser presentades oficialment al Conselh Generau d’Aran.
Es tracta del “Vocabulari basic der aranés”, el “Vocabulari dera tecnologia dera informacion”, i de dues obres que pertanyen a la nova col·lecció Modèls de Lengua: “Sang Nòble e Sang deth Pòble”, de Jusèp Condò; i “Eth mercadèr de Venècia”, de William Shakespeare, traduïda per Antoni Nogués.
Durant la presentació el sindic d’Aran, Carlos Barrera, va destacar la tasca científica de l’Acadèmia aranesa dera llengua occitana a l’hora de treballar per la llengua, ja que el motiu de ser d’un país com el nostre, va dir, son la cultura, la llengua i la identitat araneses.

El president de l’IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, Jusèp Loís Sans, que va estar acompanyat per Ròsa Maria Salgueiro, secretaria de l’IEA-AALO, i per Jèp de Montoya, president de la secció aranesa de l’Institut, va destacar que aquests treballs son els que s’han elaborat durant l’any 2017, en que hi ha hagut molt de treball i molta discussió sobre tot a l’hora d’elaborar els dos diccionaris presentats.
Sans va explicar que la nova col·lecció Models de Llengua, neix amb la voluntat de crear models de textos, ja que una llengua petita com l’aranès ha de reproduir diversos models de llengua.vocabulariaranes
El president de l’Acadèmia, va fer referència al fet que la publicació dels dos vocabularis de normativa aranesa, respon al compromís del IEA-AALO i el Conselh Generau d’Aran d’elaborar el diccionari escolar de la llengua, que segurament estarà acabat d’aquí a dos anys, i que aquestes dues obres son un avançament del mateix. El Vocabulari basic te 2.500 entrades, i 1.000 en el cas del Vocabulari de la tecnologia de la informació, en les que els membres de l’Acadèmia han hagut d’estudiar, reflexionar, documentar-se i discutir molt, ja que la feina de l’Acadèmia és la de fer de notari de la llengua. Per Sans, aquestes dues obres representen l’elaboració del conjunt lexical més important que existeix actualment en aranès.
Com a novetat Jusèp Loís Sans, va avançar que actualment des de l’Acadèmia s’està treballant en un Vocabulari bàsic de la neu, que obeeix al fet que la Val d’Aran és un país de neu.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.292 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×