LA PRUNA, DOLÇA i APETITOSA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

prunes-sequeLa pruna és una d’aquelles fruites que tenim la sort de poder menjar tot l’any. Perquè fresca de temporada o assecada sempre és dolça i apetitosa. I si a més comprem prunes de les nostres terres, estarem ajudant els productors locals i estalviant emissions de CO2 al planeta, així que és doblement satisfactori!
Fruit de la prunera, de la família de les Rosàcies, la pruna és una fruita d’estiu la recol·lecció de la qual s’allarga fins a principis de tardor, en funció de la varprunesfresquesietat, per això encara en podem trobar al mercat.
Té el seu origen en el Caucas, Turquia i l’Iran, estenent-se posteriorment a la resta de regions temperades del món. Espanya n’és un dels països productors, concretament és important el cultiu a les nostres terres lleidatanes, així com a l’Aragó i Andalusia, a més de la zona mediterrània.
Les prunes seques són ideals per conservar més temps sense perill que es facin malbé. Com que han perdut gran part de l’aigua que contenen en el procés d’assecament, cal vigilar perquè són molt calòriques i es recomana prendre’n amb moderació si fem dietatenim sobrepès, obesitat o si tenim diabetis.
Aquesta fruita, tant seca com fresca o en melmelada, és molt bona per al trànsit intestinal pel seu alt contingut en fibra i altres components lleugerament laxants com el sorbitol. També és rica en potassi, mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i que intervé en l’equilibri de l’aigua al cos. A més les varietats vermelles i negres, contenenté antocians, uns pigments que tenen acció antioxidant i antisèptica.
Existeixen molts tipus de prunes de mides, colors, formes i sabors molt diferents. La més comuna a les nostres terres és la pruna clàudia, petita i verda per fora però molt dolça per dins. N’hi ha grogues de gust àcid i més sucosa; les vermelles acostumen a tenir un sabor més dolç que les grogues i molt sucoses; i les negres tan característiques amb la pell més dura i blavosa.
A l’hora de comprar-les fresques és recomanable que siguin fermes. Es conserven normalment a la nevera 2-3 dies si són madures, però si encara són massa verdes, les podem deixar madurar a temperatura ambient. També són molt bones en confitures i melmelades.
Si, per contra, les comprem seques, són un complement ideal en salses per acompanyar carns roges de cacera, per exemple, ja que li donen un toc agredolç molt especial.
Seques o fresques, les prunes no poden faltar a la nostra taula, i si són de productors de les nostres terres, millor que millor. Bon profit!

Pere Roque i Oró
President d’AEALL-ASAJA

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,67 de 5 - 3 Vots
Carregant ... - 2.597 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×