10a edició PICURT Cinema de Muntanya dels Pirineus
PICURT arriba aquest 2016 a la seva 10a edició, que tindrà lloc del 21 al 25 de juny a Artedó, La Seu d’Urgell, Andorra i Alàs.
Enguany celebra els seus 10 anys d’existència convertint-se en una mostra competitiva de cinema, amb els següents premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, Premi Gall Fer Cadí – Esports, Premi Gall Fer Andorra – Ecologia i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del Món.
En aquesta edició tan especial, PICURT creix en nombre d’espais: Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d’aquesta categoria. La vil·la d’Alàs, a l’Alt Urgell, també serà un nou espai de projeccions i activitats.
PICURT presenta enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d’arreu del món. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món.
Nepal, Corea, Mèxic, Tanzània, Argentina, Dinamarca i Alemanya, entre d’altres i juntament amb l’Estat espanyol, són alguns dels 23 països que participaran en aquesta edició.
Per a commemorar els 10 anys de PICURT, la mostra presenta l’exposició Bestiari, de l’il·lustrador Perico Pastor i Xavier Bellés i també la performance musical i d’arts escèniques Ofrena, dirigida pel músic Arnau Obiols, que endinsarà el públic dins de la roureda d’Artedó.
La 10a edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus tindrà lloc del 21 al 25 de juny a La Seu d’Urgell, Artedó, Andorra i Alàs. Una edició molt especial, que centrarà els seus actes en la celebració d’aquests 10 anys de la mostra.
Com a novetat, PICURT passa a ser una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí – Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra – Ecologia, amb obres que tracten temes d’ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya.
En aquesta edició, PICURT amplia els espais de la mostra: Andorra projectarà els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d’aquesta categoria. També, a la vil·la d’Alàs (Lleida), el divendres 24 de juny tindrà lloc la projecció de la Sessió Joves creadors.
Enguany PICURT ha rebut un total de 170 obres, de les quals es presentaran prop de 84 films de cultura de muntanya d’arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol i han estat premiades als millors festivals de cinema de muntanya del món, com el Banff Mountain Film Festival de Canadà o el Trento Mountain Film Festival d’Itàlia.
Un total de 23 països participaran en aquesta edició, entre els que destaquen Mèxic, Canadà, Polònia, Regne Unit, Nepal, Austràlia, Estats Units, Bulgària, Iran, Armènia, Dinamarca, Tanzània, Corea i l’Estat espanyol.
A més de la Secció Oficial de PICURT, tindrem les següents seccions fora de competició:Esports, Muntanyes del Món, Ecologia, Pirineus, Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.
El jurat d’aquesta edició estarà format per 5 membres: Augusto Golin (periodista independent especialista en temes de muntanya i exdirector del Trento Mountain Film Festival, Itàlia), Ivan Boccara (documentalista etnogràfic, Marroc-França), Judit Colell(directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull), Juan Ferrer (director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya) i Carlos Bría (documentalista d’esports de muntanya i professor del departament d’audiovisuals de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna).
L’acte inaugural d’aquesta edició serà el dimarts 21 de juny als Cinemes Guiu, on es projectarà la pel·lícula Tierra de todos (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de PICURT amb un recull d’imatges de la història de la mostra i es tastarà la SOPA PICURT-URGÈLIA.
Un any més la localitat d’Artedó acollirà el dissabte 25 el ja tradicional Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus i la Cloenda, on tindrà lloc l’entrega de premis Gall Fer 2016.
En aquesta edició PICURT presentarà la producció pròpia del documental Ella, la vall, un treball coral que reflecteix la situació actual de les dones de la Vall d’Aguilar, a l’Alt Urgell, coproduïda per l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar, Qucut Audiovisual i Comunicació i el CEP.
Properament donarem a conèixer els horaris de PICURT 2016.
PREMIS I RECONEIXEMENTS
Enguany PICURT vol reconèixer a la Vesprada del Parc del Segre del dimecres 22 de juny la trajectòria de l’esportista catalana Laura Orgué, campiona d’esquí de fons i corredora de muntanya. El Premi Josep Virós, que s’entregarà divendres 24 a Artedó, serà per al grup de dones mOntanyanes, creadores de projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. El crític de cinema i presentador Àlex Gorina entregarà durant la Cloenda de PICURT el reconeixement al director, guionista i productor de cinema Jordi Cadena, per la seva aportació dins del món cinematogràfic.
ACTIVITATS PRE – PICURT
Per a celebrar aquests deu anys de vida, la mostra escalfarà motors dues setmanes abans amb les activitats PRE-PICURT. El dimecres 8 de juny a les 21.00h tindrà lloc la Primera Sessió PRE-PICURT, 10 anys d’història, on es projectaran gratuïtament a la Sala 2 dels Cinemes Guiu de La Seu d’Urgell les produccions pròpies que PICURT ha realitzat durant aquests 10 anys: L’óssa, Contres?, L’era de l’era i Inaguració del Barri de Santa Magdalena.
El divendres 10 de juny a les 20.00h hi haurà la projecció d’Himalaian Challenge, comentada pel seu autor, l’alpinista català Oscar Cadiach. El dissabte 11 s’inaugurarà a l’església de Sant Miquel l’exposició Bestiari de Perico Pastor i Xavier Bellés.
La Segona Sessió PRE-PICURT, 10 anys d’història tindrà lloc el dimecres 15 de juny i comptarà amb el visionat de Brokebike, Home tranquil, formatge artesà, L’excusa i Festes populars a la Seu d’Urgell 1955-60. El divendres 17 s’inaugurarà a la Plaça del Carme l’exposició fotogràfica de Joan Alvado Escola de pastors, projecte realitzat per les guardonades amb el Premi Josep Virós, el grup de dones mOntanyanes. Per a finalitzar les activitats PRE-PICURT, el dilluns 20 tindrà lloc la inauguració a l’Arxiu Comarcal de l’exposició Cartellera de pel·lícules pirinenques, del fons del col·leccionista Josep Benavent.
ACTIVITATS INFANTILS
Com cada any, PICURT organitza un seguit d’activitats adreçades als més petits, com per exemple la sessió matinal infantil i el taller infantil “Muntanya” el dimecres 22 de juny. A més, el dijous i el divendres no poden faltar les activitats programades al rocòdrom infantil i juvenil del Parc del Segre.
ACTIVITATS PARAL·LELES
PICURT organitza un any més un seguit d’activitats paral·leles que complementaran la programació durant els dies de la mostra. Comptarem amb la presentació del llibreEntrenamiento para ultratrail, a càrrec del seu autor Eduardo Barceló, el dimecres 22 de juny. També hi haurà una xerrada sobre el Projecte Life Piroslife per la consolidació de la població d’óssos als Pirineus central, impartida per Santi Palazón, director tècnic del projecte.
Un any més tindrà lloc la Jornada Teòrica el dijous 23 de juny, que girarà al voltant del canvi climàtic, amb la participació de Mario Rodríguez (director executiu de Greenpeace), Idoia Arauz (coordinadora del Canvi Climàtic al Pirineu) i Salvador Samatier(responsable de l’Oficina del Canvi Climàtic).
El divendres 24 s’inaugurarà l’exposicició sobre el fons artístic del Centre Art i Natura de Farrera a cal Ribó d’Artedó.
Cal destacar la performance musical i d’arts escèniques Ofrena, dirigida pel músic Arnau Obiols, que endinsarà el públic dins de la roureda d’Artedó el dissabte 25 de juny a les 17.30h. És una intervenció artística que reflexiona sobre la relació de l’home amb la natura, on art, bosc, cultura i natura seran els protagonistes i faran moure el públic amb els sentits ben desperts.
Posteriorment, hi haurà un concert de música folk pirinenca a càrrec del grup Daura i el tradicional Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus. A les 22.00h tindrà lloc a la Carpa d’Artedó la Cloenda d’aquesta edició, amb el lliurament dels Premis Gall Fer, el reconeixement a Jordi Cadena i l’actuació de la coral Noves Gospel.
10 ANYS DE PICURT
PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a La Seu d’Urgell. Enguany celebra els seus 10 anys d’història, ampliant la seva programació fins a Andorra i la població d’Alàs.
Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu. Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de viure a la muntanya i vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres de les fites de la mostra.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016