10a edició de la Fira del Ferro Pirinenc, els dies 5, 6 i 7 de juliol a la Vall Ferrera
L’organitzen l’Associació Boscos de Ferro, l’Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l’Alt Pirineu
La Vall Ferrera es prepara per acollir el primer cap de setmana de juliol la desena edició de la Fira del Ferro Pirinenc. Aquesta vall, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica. En aquest context, la Fira és un homenatge al patrimoni natural i cultural d’aquest territori al seu mateix cor, al poble d’Alins (Pallars Sobirà).
Durant uns dies de juliol, des de fa 10 anys, tota la Vall Ferrera es troba immersa en aquest esdeveniment que explica les seves arrels i la importància històrica del ferro, i aplega nombrosos visitants que s’apropen per descobrir els secrets ancestrals que acompanyen el treball en aquest material. Com fa milers d’anys, el reflex del foc a les muntanyes ens retorna les màgiques històries dels boscos de ferro.
Demostracions de forja
En motiu del desè aniversari, la Fira pren un especial ambient festiu i la Vall Ferrera acull més propostes i activitats que mai. La desena edició de la Fira és una exaltació d’aquest esdeveniment que, un cop l’any, torna a fer ressonar els martells a la vall i també una excusa per fer un cop d’ull enrere i posar en valor la tasca duta a terme durant les edicions de fira realitzades i els segles de cultura del ferro que han marcat el territori i defineixen la Vall Ferrera.
Any rere any, els més de 80 forjadors i forjadores participants a la Fira, provinents d’arreu de Catalunya, de diversos indrets de la península i també de l’altra banda del Pirineu, elaboren un projecte de forja col·lectiu en el que treballen durant tot el cap de setmana als carrers d’Alins. Enguany, el projecte col·lectiu consistirà en la realització d’una gran escultura de benvinguda que es col·locarà a l’entrada de la Vall Ferrera.
Estudi de control sonor a la Vall Ferrera
En aquesta 10a edició es recupera un eslògan que es va fer popular al territori i és singular de la Vall Ferrera, fent referència a la calma de la vall i de les seves muntanyes. “Aquí es pot escoltar silenci” torna a prendre força encapçalant el cartell de la Fira i emmarcant l’escultura col·lectiva de forja que es realitzarà durant el cap de setmana.
A més, la recuperació d’aquest eslògan coincideix amb l’inici d’un estudi de control sonor a la Vall Ferrera per optar a declarar-se Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA), un certificat que es concedeix des del Departament de Territori i Sostenibilitat i que, per exemple, el Parc Natural del Montsant i tots els seus municipis d’influència, ja el tenen.
Dinamització gastronòmica i cultural
La Fira prepara una variada oferta gastronòmica de qualitat i proximitat. Com cada any, nombroses persones voluntàries de la vall i dels pobles veïns organitzen i serveixen dinars i sopars populars a base de productes del territori. Paral·lelament comptarà amb un Mercat artesà i agroalimentari amb més de 30 parades de productes elaborats de forma artesanal i de proximitat, d’entre els quals s’hi podran trobar tant productes alimentaris com artesania.
En diversos espais de la Vall s’acolliran exposicions relacionades amb el ferro i la forja. En destaquen:
- Una exposició artística i venda d’escultures de forja dels forjadors participants i dels alumnes del CFGM de Forja Artística de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja de Barcelona,
- una exposició que recorre al llarg de la història l’explotació del ferro a la Vall Ferrera, des dels romans a l’època de les fargues,
- la visita a l’espai museístic del ferro a casa Sintet d’Alins, on s’exposaran peces de ferro i documents de l’antiga farga de Santa Maria de la Torre,
- i una exposició que repassa els 10 anys de la Fira del Ferro Pirinenc.
També es realitzaran visites guiades a la Torre-presó dels Castellarnau, així com a l’antiga ferreria de Casa Ferrer d’Àreu.
Àmplia programació cultural
Al llarg del cap de setmana el municipi d’Alins s’omplirà també d’activitats culturals, que arrenquen divendres. El dia 5 a la tarda, es farà una vetllada literària on hi participaran la Núria Garcia Quera, l’Ariadna Lluís, la Marga Codina i la Ivet Eroles, autores d’obres i propostes literàries i artístiques relacionades amb el ferro i la forja. L’endemà es podrà gaudir de les actuacions de l’Associació Alegria d’Arles Sur Tech (França), que mostraran les seves danses tradicionals, el dissabte al matí, i el Ball de l’Ós, el diumenge.
Finalment, el dissabte a la nit es presentarà una proposta escènica creada exclusivament per a la 10a edició de la Fira del Ferro amb el nom de “Jo sé on hi ha més ferro”, amb guió de Núria Garcia Quera i Kike Ferragut com a actor. L’Orquestra Motherfucker tancarà la jornada a ritme de rock’n roll i molt humor. La programació adreçada als menuts i menudes juga un paper destacat a la Fira. Durant tot el cap de setmana, a la zona de forja, tindran l’oportunitat d’experimentar l’art de la forja en un taller gratuït de la mà de mestres de la forja. Paral·lelament, podran descobrir els secrets del ferro i la forja seguint un joc de pistes amagades pels racons del poble. A més a més, dissabte a la tarda la Fira acollirà un espectacle infantil de clown i circ que porta el títol de “Minute”, a càrrec de la companyia Jam, i diumenge, a l’espai de mercat, durant el matí de diumenge hi haurà tallers infantils d’artesania.
2es Jornades de Recerca i Desenvolupament de la Vall Ferrera
El divendres al matí, en el marc de la fira, es realitzarà una jornada de recerca que dona continuïtat a les Primeres Jornades amb que es van iniciar el projecte Boscos de Ferro, una iniciativa impulsada per diferents institucions i veïns del territori, que va sorgir per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la vall i activar-ne el seu desenvolupament econòmic i social. 10 anys després, s’impulsa aquesta segona edició, que vol aportar una mirada divulgativa als avenços que la recerca científica està fent en aquests darrers any i aprofundir en l’àmbit de la gestió dels recursos naturals i culturals com a instrument de desenvolupament per al territori.
Les jornades s’obriran amb la intervenció d’Ermengol Gassiot, de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una ponència que porta per títol Més de 2000 anys d’explotació del ferro al Pallars Sobirà. Seguidament, l’Albert Pèlachs, del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona parlarà sobre El rastre mil·lenari de la mineria a les torberes de l’Alt Pallars i la Val d’Aran. I tancarà les ponències El cas de la vall Ferrera i la siderurgia tradicional: perspectives temporals i metodològiques, a càrrec de Carlos Mas, Doctor i catedràtic d’història de secundària.
Per acabar la jornada, hi haurà una taula rodona sobre El ferro com a relat patrimonial. Patrimoni, turisme i desenvolupament local, moderada per Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i en la que participaran tècnics i agents actius en la dinamització local al voltant del ferro als territoris del projecte POCTEFA PYRFER.
El projecte Interreg POCTEFA PYRFER
En aquesta desena edició, la Fira del Ferro s’emmarca dins del Projecte Interreg POCTEFA PYRFER ”Pirineus de Ferro-Xarxa de Municipis del Ferro per a una Estratègia Turística Patrimonial i Sostenible”, un projecte de cooperació transfronterera integrat per municipis de banda i banda del Pirineu. L’objectiu del projecte és donar a conèixer el patrimoni relacionat amb el ferro dels diferents municipis d’una forma “sostenible” i ajudant-se de les noves tecnologies.
Els ajuntaments que en formen part són Campdevànol, l’administració que lidera el projecte; Ripoll, Besalú, Alins, Alpens, Arles Sur Tech, Syndicat Mixte Canigó Grand Site, Communauté d’Aglomération Pays Foix Varilhes, Communauté de Communes de la Haute Ariège i Communauté des Communes Haut Vallespeir.
A més, en aquesta edició, aprofitant la cooperació entre pobles de banda i banda del Pirineu, es posa el protagonisme a França, un país amb el qui compartim muntanyes i que també compta amb una història i un patrimoni ric al voltant del ferro, i que tindrà una presència especial a la Fira amb diverses propostes i activitats.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016