La colònia de voltor negre del Prepirineu català suma deu nous polls el 2020

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La colònia de voltor negre del Prepirineu català suma deu nous polls el 2020

La xifra permet mantenir el rècord de cria assolit l’any passat en la Reserva de Caça de Boumort, l’únic indret on es reprodueix a tot Catalunya

La colònia de voltor negre (Aegypius monachus) del Prepirineu català, concentrada a la Reserva de Caça de Boumort, ha sumat enguany 10 nous polls, segons les últimes xifres del programa de seguiment que es du a terme en el marc del projecte de reintroducció d’aquesta espècie vulnerable.

voltor negre

Així, al 2020 el nombre de polls nascuts detectats a data d’avui se situa en 10, igualant la xifra rècord del 2019, de manera que el personal tècnic qualifica aquesta temporada de cria com a exitosa. En aquest sentit, la colònia està experimentant el seu millor moment quant a naixements des que el 2007 es va iniciar la reintroducció de l’espècie a Lleida, més d’un segle després de la seva extinció al Pirineu.

També aquest any, com el 2019, ha nascut un exemplar de tercera generació, fill d’una femella nascuda a Boumort (‘Raiera’), la mare de la qual, ‘Coma’, també havia vist la llum a la colònia.

En total, han estat 14 de les 18 parelles formades les que s’han reproduït enguany. Els polls passaran uns 120 dies en el niu fins al seu primer vol, amb atenció constant d’un dels seus progenitors. A diferència d’altres espècies de voltor, aquesta nia a les capçades dels arbres i pon un únic ou.

Durant la temporada de cria, un equip de l’Associació TRENCA aporta aliment extra diversos dies a la setmana (sobretot guatlles i potes de xai) en un Punt d’Alimentació Específica en el cor de la colònia, per ajudar les parelles i afavorir la supervivència dels polls. Des del començament de l’any, s’han aportat uns 1.200 kg d’aliment, un suport que anirà reduint-se a mesura que es consolidi la població.

13 anys promovent la reintroducció del voltor negre

La Generalitat (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el Departament de Territori i Sostenibilitat) promou des de fa 13 anys el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus, amb la participació de GREFA i TRENCA i el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra social “la Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

Des que el voltor negre es va començar a reproduir en llibertat el 2010, ja han volat 34 polls. El seguiment de la colònia de Boumort l’ha convertit en una de les poblacions de voltor negre més estudiades d’Europa. Gràcies a aquesta tasca s’ha comprovat que Catalunya s’ha convertit en un pont per reconnectar les grans colònies ibèriques de l’espècie i els petits nuclis de França, una fita vital per al futur del voltor negre a Europa.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 114 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×