Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural instal·la una nova cabana autosuficient per a la vigilància de ramats en la zona de presència permanent d’os bru

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural instal·la una nova cabana autosuficient per a la vigilància de ramats en la zona de presència permanent d’os bru

  • Aquests equipaments allotgen els pastors contractats pel Departament per vigilar el bestiar oví
  • A través del programa, actualment es custodien unes 3.500 ovelles d’una dotzena de propietaris diferents

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha instal·lat una nova cabana transportable a la muntanya de Tavascan per donar servei als pastors que realitzen el servei de vigilància i pasturatge dels ramats en Zona de Presència Permanent d’os bru. La nova cabana, amb capacitat per a dues persones, té unes dimensions de 9,72 metres quadrats i està ubicada sobre uns fonaments construïts amb pedra de la zona.

Es tracta d’una construcció adaptada a la climatologia d’alta muntanya, formada per tres mòduls d’1,2 metres de llargada per 2,7 d’ample i 2,8 d’alçada. És completament desmuntable i transportable. Això permet reubicar-la a qualsevol altre indret, si cal. Disposa de cuina i llum amb plaques solars.



La construcció de la cabana, incloent el seu transport fins a la muntanya, ha tingut un cost d’uns 54.000 euros.

El Departament disposa de tres cabanes bioclimàtiques més (una s’està reparant després de patir danys durant l’hivern i serà reinstal·lada l’any vinent), i d’altres construccions i caravanes per allotjar els pastors que fan les tasques de vigilància dels ramats.

El programa de prevenció té com a estratègia principal l’agrupament de diferents ramats locals i particulars en una sola ramada durant els mesos que el bestiar és a la muntanya amb l’objecte de concentrar esforços d’infraestructures i vigilància per poder protegir els animals les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana. Els pastors, contractats pel Departament, s’encarreguen de dirigir el bestiar durant el dia. La seva tasca és realitzar un bon pasturatge del bestiar, controlar l’estat sanitari dels animals i aplicar mesures de prevenció per reduir al màxim els possibles danys d’os, com ara el tancament nocturn del bestiar en pletes electrificades prop d’on pernocta el pastor, amb la presència de gossos de protecció de ramats.

vigilància de ramats

Actualment, hi ha quatre agrupaments de bestiar, dos a les valls d’Àneu, un a la vall de Cardós i un darrer a cavall entre aquesta vall i la vall Ferrera. En total, es custodien unes 3.500 ovelles d’una dotzena de propietaris diferents.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 199 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×