La Unió Europea admet la petició de l’IEA-AALO sobre els incompliments de l’Estat Espanyol en la protecció de la llengua occitana

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La Unió Europea admet la petició de l’IEA-AALO sobre els incompliments de l’Estat Espanyol en la protecció de la llengua occitana

En la petició es demana que l’Estat Espanyol promogui la llengua occitana com ho fan la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran i que es subvencioni l’Acadèmia aranesa de la llengua occitana

La Unió Europea ha admès la petició dels membres de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera lengua occitana sobre els incompliments de l’Estat Espanyol en la protecció, conservació i promoció de la llengua occitana, aranès a l’Aran, a que obliguen les lleis i els compromisos adquirits pel Govern Espanyol, més tenint en compte que l’occità és llengua oficial a Catalunya i per extensió a l’Estat Espanyol.

Habitualment la UE no sol atendre aquesta mena de peticions, però en canvi sí que ha acceptat l’admissió de la presentada per l’Institut d’Estudis Aranesi.

En aquest sentit s’ha celebrat una reunió a la seu de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat en la que han participat Jusèp Loís Sans, president de l’IEA-AALO, Rosa Mª Salgueiro, secretària de la institució, i el president de la Secció Aranesa de l’Acadèmia, Jèp de Montoya, amb la Comissió Tècnica d’Experts del Consell de Ministres del Consell d’Europa per valorar l’informe presentat per l’IEA sobre els incompliments de l’Estat Espanyol. Els acadèmics aranesos també han mantingut una trobada amb la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa.

Cal recordar que l’any 2001 van entrar en vigor els compromisos signats pel Govern Espanyol en relació a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. En el document de compromís, de 2001, el Govern Espanyol assenyalava dos tipus de protecció a què es comprometia. Un més feble que afectava les llengües que no eren oficials, com ara l’amazic a Melilla, l’aragonès a Aragó, l’asturleonés a Astúries o l’aranès a la Val d’Aran i Catalunya. I una segona protecció més potent que s’havia d’aplicar a les llengües declarades oficials pels diversos estatuts d’autonomia, sense que fes cap tipus de relació de quines llengües es tractava. En el moment en que l’occità va ser declarada llengua oficial a Catalunya per l’Estatut d’Autonomia aquesta llengua va passar de l’estadi de protecció més dèbil a l’estadi més potent, de major protecció. No obstant això el Comitè d’Experts del Consell de Ministres del Consell d’Europa és l’encarregat de valorar els informes presentats per l’estat Espanyol.

El passat 14 de setembre el president de l’IEA, Jusèp Loís Sans acompanyat de Rosa Mª Salgueiro i Jèp de Montoya varen comparèixer davant l’Intergrup de Minories

Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu a Estrasburg, on van exposar la situació de la llengua occitana, aranès a l’Aran, a l’Estat Espanyol.

En aquella compareixença els acadèmics aranesos van exposar que la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran protegeixen i emparen la conservació i normalització social de la llengua occitana d’Aran i que el 2006 amb la reforma de l’Estatut de Catalunya la llengua occitana va ser declarada oficial a tot Catalunya, juntament amb el català i el castellà, pel Parlament de Catalunya, i que aquest reconeixement es va fer d’acord amb la Constitució Espanyola, que diu que seran llengües oficials aquelles que siguin declarades com a tals per l’estatut d’autonomia.

Tant la Generalitat de Catalunya com el Conselh Generau d’Aran realitzen múltiples accions en la línia de la protecció i promoció de la llengua occitana (cursos per a adults, implantació de l’occità en l’educació obligatòria, utilització en l’administració, promoció de l’ús en els mitjans de comunicació, creació de l’Acadèmia de la llengua occitana com a autoritat lingüística, utilització en les cambres parlamentàries, traducció i publicació de lleis…).

En el procés de protecció de l’occità, el Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2010, la “Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran” que indica els drets i deures lingüístics dels ciutadans respecte de la llengua occitana.

Contràriament, l’Estat Espanyol no realitza cap acció en favor de la llengua occitana. Com signant de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries, l’Estat Espanyol, incompleix amb l’occità tots els compromisos adquirits, excepte els que són realitzats per la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran. L’Estat Espanyol realitza accions en favor de la resta de llengües oficials de l’Estat Espanyol (català, gallec, euskera, …) excepte en favor de la llengua occitana.

En la seva petició l’IEA reclama la intervenció de la Unió Europea per aconseguir que l’Estat Espanyol destini alguna partida pressupostària a l’organització de cursos d’occità per a funcionaris que exerceixen a la Val d’Aran (com passa amb les altres llengües), a la incorporació de la llengua occitana en algunes pàgines web en les pròpies de cada Ministeri (com ja passa amb les altres llengües), a la traducció de lleis a l’occità (com passa amb les altres llengües), a facilitar impresos i publicitat institucional en llengua occitana (tal com passa amb les altres llengües), i subvencionar l’Acadèmia aranesa de la llengua occitana tal com subvenciona les altres acadèmies lingüístiques de l’Estat.

IEA-BCN

A la petició també es fa esment al fet que el Govern de l’estat va acordar al juliol de 2011 presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la qualitat de llengua «preferent» que la Llei 35/2010 atorga a l’occità, amb la intenció de protegir-lo davant de les altres llengües. El recurs ha tingut la decisió del Tribunal Constitucional, al febrer de 2018, anul·lant la preferència lingüística.

Podeu llegir el text íntegre de la petició a la web de l’IEA-AALO http://www.institutestudisaranesi.cat/

La petició de l’IEA-AALO a la UE és oberta a adhesions i ja compta amb la de la Plataforma per la Llengua i la dels Col·legis d’Advocats de Catalunya.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 291 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×