Coneix els passos de Verdaguer per Aran en la “Setmana Maleïda” del 5 al 9 d’agost

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Coneix els passos de Verdaguer per Aran en la “Setmana Maleïda” del 5 al 9 d’agost 

•      L’estiu de 1882, Jacint Verdaguer va sortir de la Seu d’Urgell i va recórrer el Pirineu a peu en el busca de la Maleïda, qu’era com tradicionalment es coneixia el pic de l’Aneto

•      La setmana culminarà divendres, 9 d’agost, amb l’estrena del filmMaleïda 1882, del director Albert Naudín. La pel·lícula va comptar amb la col·laboració del Museu de la Val d’Aran

El Museu de la Val d’Aran ha preparat una setmana temàtica per donar a conèixer la cara més aventurera de Mossèn Jacint Verdaguer, coincidint amb la commemoració del centenari de la mort deMossèn Condò (5 d’agost de 1919), un altre il·lustre poeta i gran admirador de Verdaguer.

En l’estiu de 1882, Jacint Verdaguer va sortir de la Seu d’Urgell i va recórrer el Pirineu a peu a la recerca de la Maleïda, que era com tradicionalment es coneixia el pic de l’Aneto.

Aquest viatge va ser la font d’inspiració per poder escriure una de les seves obres mestres:Canigó. A més, li va permetre passar per la Val d’Aran, i conèixer els seus paisatges, camins, costums i gent, entre ells, un aranès que li va servir de guia per poder coronar l’Aneto. Ells dos van ser els primers catalans en arribar fins al cim.

Aquesta i més històries són les que ens contarà Bernat Gasull i Roig durant la “Setmana Maleïda”.

Bernat Gasull i Roig (Barcelona, 1971) és un gran divulgador sobre la relació deJacint Verdaguer amb l’alta muntanya. Escriptor d’articles i llibres, entre els quals destaquen Les ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània, 2008) i Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto (Verdaguer Edicions, 2015), el qual el va fer mereixedor del premi Jacint Verdaguer.

La setmana temàtica comença avui, dilluns 5 d’agost, a les 19 hores, amb unaconferència de la mà de Gasull, qui ens posarà en context sobre la gesta del poeta.

De dimarts a dijous, tindrem l’oportunitat de poder sentir i explorar en primera persona les impressions de Verdaguer, recorrent parts del seu itinerari a l’Aran. Per les sortides és necessari inscriure’s al Museu de la Val d’Aran.

Finalment, la setmana culminarà divendres, 9 d’agost, amb l’estrena del filmMaleïda 1882, dirigida per Albert Naudín i que compti amb la interpretació de l’actor Lluís Soler.

El rodatge va comptar amb la col·laboració del Museu de la Val d’Aran, per l’elecció de localitzacions (Ecomusèu Çò de Joanchiquet de Vilamòs), préstec de vestuari, contacte amb els extres, etc.

Verdaguer per Aran en la “Setmana Maleïda”

El film es projectarà a l’exterior de l’església de Sant Joan d’Artiesa les 22 hores i serà comentada pel seu director i Bernat Gasull, com a autor del llibre del qual parteix la idea del film.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 175 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×