L’AECC a Lleida recull en una exposició els últims avenços científics en recerca en càncer

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

L’AECC a Lleida recull en una exposició els últims avenços científics en recerca en càncer

  • L’exposició de l’AECC ’50 anys canviant la història del càncer’ mostra diferents investigacions finançades per l’AECC, entre les quals es troba el projecte d’investigació en melanoma acral de Lleida.
  • Gràcies a la recerca, en 1953, la supervivència a 5 anys de mitjana per als diferents tipus de càncer era del 25%. Actualment, ha augmentat fins al 55,3% en homes i el 61,7% en dones.

Amb motiu del 50 aniversari de Fundació científica de l’associació investigant la malaltia, l’AECC a Lleida presenta al Rectorat de la UdL una exposició fotogràfica que recull exemples significatius dels avanços científics que en els últims anys han contribuït a millorar la vida de les persones gràcies al fet que fa 50 anys, l’AECC decidís apostar per la recerca.

L’exposició ’50 anys canviant la història del càncer’, coincidint amb el mes de la recerca en càncer, mostra fites importants entre els quals es troben els realitzats a Lleida per part de Inés de la Rosa, investigadora de l’IRBLleida i les Dres. Rosa Martí i Anna Macià.Actualment, l’AECC Lleida finança una beca predoctoral a Inés de la Rosa per la recerca en melanoma acral. Aquest un tipus de càncer molt agressiu que, en el moment del diagnòstic, està molt avançat. Avui dia, se sap molt poca cosa perquè és molt poc freqüent.

Per aquest motiu, els projectes de recerca com el de la Inés són claus per tenir més informació sobre l’origen, els mecanismes de desenvolupament i les noves estratègies per tractar-lo amb èxit.

La mostra itinerant arrencarà avui 23 de setembre al Rectorat i es podrà visitar fins al 10 d’octubre. Després també està present a l’IRBLleida i a la Diputació, entre altres institucions de la ciutat de Lleida. I a partir del gener del 2022, l’exposició recorrerà diferents municipis de la demarcació de Lleida.

recerca en càncer

La supervivència, repte de la recerca en càncer

En 1971, en un moment en el qual la societat no estava tan conscienciada de la importància que tenia la ciència en el coneixement de les malalties, l’Associació va crear la Fundació Científica de l’AECC amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i d’augmentar la supervivència d’aquesta malaltia.

En aquesta meitat de segle s’ha avançat en programes de detecció precoç, la qual cosa ha facilitat realitzar diagnòstics primerencs, s’han aconseguit millors tractaments, més eficaços i cada vegada menys invasius, la qual cosa ha suposat millorar la supervivència en càncer, que ha anat augmentant progressivament.

En 1953, la supervivència a 5 anys de mitjana per als diferents tipus de càncer era del 25%. Actualment, la supervivència a 5 anys ha augmentat fins al 55,3% en homes i el 61,7% en dones, gràcies als avanços aconseguits per milers d’investigadors i investigadores. Càncer de mama, per exemple, és un dels tumors més investigats i que avui compta amb mètodes de detecció precoç, la qual cosa ha fet que la supervivència a 5 anys en aquesta malaltia estigui prop del 90%.

No obstant això, encara queden moltes fites per aconseguir, com reduir la inequitat que existeix entre les persones amb càncer respecte a la recerca, perquè avui dia hi ha tumors amb supervivència baixa o estancada dels quals en 2020 van ser diagnosticades més de 100.000 persones. En aquest sentit, és necessari que tots els tumors siguin investigats, perquè hi ha evidència que, en general, aquells tipus de càncer amb millors dades de supervivència també compten amb una major recerca.

També hi ha inequitat en l’accés als resultats de recerca i, des de l’Associació, es demana que, qualsevol pacient, estigui on estigui, tingui accés al millor tractament indicat per a la seva mena de càncer. Per a això, els professionals han de poder accedir als últims coneixements i avanços en recerca, participació en projectes de recerca i assajos clínics

En aquests 50 anys, l’AECC ha invertit esforços per a donar resposta als grans reptes del càncer, impulsant en el seu moment, el talent de joves que avui són líders internacionals. Avui dia l’entitat compta amb 1.000 investigadors en 401 projectes, per un total de 79 milions d’euros.

S’ha escrit una història gràcies a milions de persones que amb les seves aportacions han enfortit la recerca en càncer. Al costat de la societat, l’AECC continuarà investigant, per a continuar salvant vides i continuar canviant la història del càncer.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 585 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×