Es presenta a la Seu d’Urgell ‘Memòria Històrica: Fent recerca del Pirineu a l’Ebre’, estudi de violència de gènere en la Guerra Civil

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Es presenta a la Seu d’Urgell ‘Memòria Històrica: Fent recerca del Pirineu a l’Ebre’, estudi de violència de gènere en la Guerra Civil

Avui divendres 17 de novembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc a l’Espai Ermengol-Museu de la ciutat de la Seu d’Urgell la presentació del llibre ‘Memòria Històrica: Fent recerca del Pirineu a l’Ebre’ de Noemí Riudor. Aquest volum és una aproximació als estudis de violència de gènere en context de la Guerra Civil.

Aquesta activitat està dins del cicle ‘Fem Memòria’ organitzat per l’Espai Ermengol i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell amb el suport de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell en motiu de les activitats per commemorar el Dia Internacional de l’eliminació de la violència contra les dones el 25 de novembre.Noemí Riudor porta 14 anys fent recerca històrica des de la perspectiva de la recuperació de la memòria històrica. En aquest temps l’autora s’ha trobat amb moltes petites històries que han sobrepassat l’objectiu de les investigacions.

‘Memòria Històrica: Fent recerca del Pirineu a l’Ebre’

Del Pirineu a l’Ebre, hi ha hagut famílies que han mantingut el record d’aquells que un dia no van tornar i que han traspassat, de generació en generació, la necessitat de trobar una resposta a les incògnites que quedaren pendents de resoldre.

Les històries van més enllà de l’època en què s’esdevingueren. No només parlem de la Guerra Civil sinó de retruc de les pèrdues han tingut al llarg dels anys i fins als nostres dies. Aquesta diacronia permet escriure’n el darrer capítol des del present, quan la persona que investiga aporta una resposta que feia anys que es cercava.

recerca del Pirineu

Saber on, com o quan va morir el padrí, l’oncle, el germà… permet posar un punt i final que feia temps que volia ser trobat.

Totes aquestes històries s’assemblen perquè tenen elements comuns que fan que traspassin la seua singularitat per acostar-nos a la interpretació global del fenomen: permeten anar de la microhistòria a la macrohistòria. Tanmateix, totes les històries són mostrades des de la perspectiva que les fa úniques, buscant el batec que les identifica i que les ha mantingut vives per poder, finalment, fer un reconeixement a les persones que les visqueren i als familiars que les han preservat.

Algunes víctimes recollides en el llibre tenen una relació directa amb els Pallars.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 117 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×