Un relat sobre el procés de dol d’una dona s’adjudica el primer premi del IV concurs de microrelats de la Vall Fosca

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Un relat sobre el procés de dol d’una dona s’adjudica el primer premi del IV concurs de microrelats de la Vall Fosca

  • ‘Cabal’, escrit per l’autora de Rialp, Glòria Tomàs, amb el pseudònim Isidre Roca, ha guanyat els 617 euros i el trofeu de l’esdeveniment
  • La periodista Olga Miró, amb ‘Aquella nit, a l’Era de Paüls’, i Helena Milà per ‘Esperança’, obtenen el segon i tercer lloc, segons la selecció del jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll i Ramon Sistac
  • El Museu Hidroelèctric de Capdella ha acollit l’acte d’entrega dels guardons, limitat a 40 persones d’aforament per la Covid-19, que s’ha pogut seguir pel seu canal de Youtube

L’obra ‘Cabal’, que narra el procés de dol d’una dona fins que pren una decisió transcendental, ha guanyat la IV edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca. El text de Glòria Tomàs Nus, autora de Rialp, s’emporta el primer premi, dotat amb 617,28 euros i el trofeu del concurs. El jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll i Ramon Sistac, ha destacat que es tracta d’un “text escrupolosament ben escrit i estructurat i amb un ús del llenguatge que no deixa indiferent”.

L’entrega de premis, que es va celebrar dissabte a la tarda al Museu Hidroelèctric de Capdella, va estar marcada per les limitacions d’aforament imposades per la Covid-19 i va comptar amb la participació de 40 persones, tot i que la resta dels interessats van poder seguir l’acte des del canal de Youtube del Museu. El lliurament dels guardons va tenir lloc després de la representació de la rapsoda i narradora Alba Mascarella, que va presentar el seu espectacle ‘La boca descosida’.


Trio de guanyadores

En aquesta edició, les tres guanyadores han sigut dones. A més del primer premi de Glòria Tomàs, el segon ha anat a parar a la periodista Olga Miró Barreda, que per segona vegada queda en aquesta posició al concurs. Amb ‘Aquella nit, a l’Era de Paüls’, presentat sota elpseudònim d’Estany Gento, Miró s’ha endut 370,37 euros. El relat narra la lluita per la vida d’una bessona d’ovella xisqueta, inspirant-se en la relació padrins-néts i les històries que comparteixen. El jurat ha valorat que “l’autora controla la tècnica descriptiva i el llenguatge proper i actual, que li permet barrejar el món tradicional rural i el món tecnològic dels nens i nenes d’avui”.

El tercer premi ha viatjat fins a Alcarràs. La seva autora, Helena Milà Jürgens, amb elpseudònim Leni de la Vall, ha volgut donar un missatge d’optimisme amb ‘Esperança’, on tot i narrar de forma poètica un fenomen com el despoblament rural, el relat ofereix un gest de complicitat cap a un futur on no tot està perdut encara.

La directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, admet que en aquesta edició dels premis, que s’ha vist alterada per la pandèmia del coronavirus, “molts dels participants ens han manifestat les dificultats que han patit per poder-se inspirar per escriure els relats en aquest període d’una realitat dolorosa i dura”.

premi del IV concurs
primer premi del IV concurs de microrelats de la Vall Fosca

Sobre el concurs de Microrelats

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca, s’editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L’Ajuntament de la Torre de Capdella organitza des de fa 14 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 148 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×