Especialistes, guies i població local coincideixen en el gran potencial del Barroc a les valls de Cardós

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Especialistes, guies i població local coincideixen en el gran potencial del Barroc a les valls de Cardós

Durant el mes de maig el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha organitzat amb la Comunitat de Municipis Cardosencs, formada pels ajuntaments d’Esterri de Cardós, Lladorre i Vall de Cardós, el Curs sobre el llegat barroc a les valls de Cardós, dirigit fonamentalment a professionals del guiatge i la interpretació, però també a públic general interessat en aquest període al Pirineu.

El curs va comptar amb una vintena de participants i va portar a especialistes en aquesta època que van poder conèixer en directe l’art que es guarda en bona part de les esglésies de la Vall. Les impressions recollides, tant de l’alumnat com del professorat, posen de relleu el gran potencial d’aquestes esglésies, entre les que destaquen les d’Arròs de Cardós, Surri, Boldís Sobirà i Boldís Jussà, Tavascan, Ginestarre i Ribera de Cardós. Una de les docents, Maria Garganté, professora d’art i musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens explica que “a les valls de Cardós hi ha la gran reserva de barroc pirinenc”. També altres valls del Pirineu català tenen un llegat barroc popular important, com les valls d’Àneu, i es conserven obres molt rellevants en altres punts de Catalunya, però fins ara no s’ha detectat en cap altre lloc una concentració tant important com a la Cardós. Aquest fet és molt singular, ja que gran part dels retaules i imatges d’aquesta època foren destruïts a l’inici de la Gerra Civil o espoliats posteriorment.L’art d’època moderna que es conserva a Cardós està constituït sobre tot per retaules, imatges i pintures murals. Les seves datacions van des de finals del segle XVI fins a principis del XIX, raó per la qual es pot anar seguint l’evolució de les tècniques i les modes europees dels diferents moments. Aquests factors evidencien la connexió del Pirineu amb els principals fets històrics de l’època, fins i tot en el cas de valls com la de Cardós que es creien allunyades de tot. S’hi poden trobar, per exemple, estructures de retaules segons els manuals italians del moment; pintures i escenes en relleu basades en làmines dels grans corrents pictòrics europeus; elements de fauna i flora d’inspiració americana o asiàtica; un santoral sovint impulsat per les ordes religioses més potents d’aquells segles i tècniques de policromies i daurats perfectament al dia.

potencial del Barroc
potencial del Barroc

Actualment, ja hi ha professionals del guiatge que estan oferint visites a les esglésies cardosenques i n’hi ha altres que tenen intenció de fer-ho en un futur immediat. Ivan Catena, un dels guies que ja està oferint visites, ens diu que el curs “era molt necessari i ha estat molt útil i eficient. Abans podia fer guiatges a tres esglésies, i ara ja puc ampliar-ho a deu. A més, uns dies després d’acabar el curs ja he estat fent les primeres visites”. Catena es refereix a les que s’han organitzat a l’església d’Arrós de Cardós dins la programació de la Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i que han comptat amb una bona acollida de públic. Helena Barril, també assistent al curs, manifesta que “reconèixer i conèixer el barroc m’ha fet adonar de l’autèntic tresor d’aquestes valls del Pirineu”. Nara González ho resumeix com amb tres paraules “descoberta, aprenentatge i territori”.

A més de Maria Garganté, el curs va comptar amb la presència de Jacinto Bonales, historiador especialitzat en paisatge, economia i sociabilitat a les comarques pirinenques; Joan Bosch, professor de la Universitat de Girona; Clara Arbués, delegada de patrimoni cultural del Bisbat d’Urgell; Elisabet Amer, especialista en interpretació i Cristina Simó, especialista en interpretació i tècnica de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu. Tots coincideixen en que el llegat cultural barroc de les valls de Cardós mereix un estudi més aprofundit que pot donar lloc a noves línies de treball vinculades a la recerca i a la dinamització cultural i turística de la Vall.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 80 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×