Neret – Rhododendron ferruginium

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
neret
Rhododendron ferruginium

Neret – Rhododendron ferruginium

Arbust de muntanya, perenne, de la família de les Ericàcies, conegut popularment pel nom de neret, talabard, boix gauet… De fulles coriàcies, ovalades o lanceolades, ferruginoses al revers, perennes, gruixudes, d’un verd
brillant, que li permeten suportar les altes temperatures dels indrets on viu, tot sovint coberts per la neu. Les flors, en forma de campaneta de tons rosa vermellos, relativament grans, formen inflorescències terminals en forma de pomells d’una gran bellesa. El fruit es una càpsula oblonga (forma allargada de vores paral·leles).
Arbust molt ramificat i tomentós, característic de les regions pirenaiques, qué pel seu color rosat es fàcil de distingir. Creix en les faldes i collades de les muntanyes, generalment en els sòls àcids, també en els pedregams i roqueters silicis de la vessant Nord pirenaica en alçades entre 1200 a 2400 metres i que pot tenir de 30 a 100 cm. d’alçaria. Floreix a partir del mes de juny. Las seves fulles contenen arecolina, arbutina, taní, àcid cítric i cera; i les flors essència de rododèndron. En medicina popular, als Alps, les fulles s’empraven per combatre el reumatisme i la gota; recentment s’estima que te propietats hipotensores. Els pastors i camperols, dels Alps, preparen un oli anomenat de marmota que utilitzen per fer miccions damunt la part adolorida per combatre el reumatisme, guarir les nafres i facilitar la cicatrització de les ferides. Hem de tenir present que és una espècie protegida i que hem de gaudir de la seva bellesa, admirant-la en el seu propi habitat i tenint molta cura de no trepitjar-la ni arrencar-la. Actualment existeixen moltes varietats d’aquest arbust -importades de les regions muntanyoses de l’hemisferi boreal i molt cultivades com a plantes ornamentals- que podrem adquirir a les floristeries per poder gaudir-ne a casa, sense necessitat de malmetre la flora que creix espontània i lliurament en la natura, i que ofereix als nostres ulls la vistositat dels seus colors, tot caminant per la muntanya.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 2.355 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×