Mossèn Antoni Navarro i Grangé… compromís i activisme cultural

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

navarro
Mossèn Antoni Navarro i Grangé…
compromís i activisme cultural

 

 



 

Protagonista destacat de l’època renaixentista literària, va néixer a Vilaller (Alta Ribagorça) el 12 de setembre de 1867 i va morir a Barcelona, víctima dels grups incontrolats durant l’esclat revolucionari de la Guerra Civil el 1936. Del 1867 al 1886 passa la infantesa i l’adolescència entre Vilaller, Viu de Llevata i Vielha i fa els estudis de batxillerat a Barcelona. Del 1887 al 1893 estudia la carrera eclesiàstica.
Home culte, actiu i de caràcter, va intentar combinar la seva tasca pastoral amb la seva vocació literària i els seus interessos intel∙lectuals. Poeta important del Pirineu Occidental català i un escriptor que va fer possible juntament amb altres escriptor i poetes la consolidació de la incipient represa de la tradició literària catalana en terrers ponentines.

Sensible als canvis profunds que s’estaven produint al seu país:
l’intercanvi cultural, l’assimilació de les noves tendències literàries, la difusió de l’ideari catalanista i la revitalització i normalització cultural i lingüística de la seva societat.

Fou lloretjat en nombroses ocasions i certàmens literaris:
Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, Jocs Florals de Barcelona, Jocs Florals de Lleida… i en 1922 fou nomenat Mestre en Gai saber.
Al llarg de la seva vida dugué a terme una important tasca apostòlica, pedagògica, literària i cultural: Exercí de sacerdot en diferents parròquies de l’Urgell, el Segrià, la Franja i Barcelona; fundà i dirigí centres escolars a Juneda i Mequinensa; fou col∙laborador d’un gran nombre de revistes i periòdics lleidatans, comarcals i barcelonins (El
diario de Lérida, Butlletí del Centre Excursionista de Lleida,
Lo Pla d’Urgell, La Falç, Vida Lleidatana, Catalunya….) Establí
relació i col∙laborà amb alguns dels intel∙lectuals i dels escriptors més destacats del país (a banda dels lleidatans, amb Jacint Verdaguer, Joan Alcover, Pere Barnils, Joan M. Guasch, Joan Maragall, Carles Riba..). Fou mantenidor de certàmens literaris, estudis del ribagorça, traductor de les obres de l’escriptor llatí Ausoni i un destacat propulsor i animador de tota mena d’iniciatives culturals.
És conegut i destaca, sobretot, per la qualitat i el caràcter
tan personal de la seva obra poètica, la seva autèntica vocació… “mitjançant els versos expressa la seva religiositat, les seves fantasies, els seus records, les seves vivències, el seu amor per Catalunya. però sobretot, per poder cantar i descriure, amb tota mena de detalls i amb una gran riquesa d’imatges, la profunda impressió que ja de des de la seva infància, li va produir sempre la contemplació de la realitat natural, la bellesa del paisatge pirenenc i urgellenc, la seva màgia i el seu misteri…” “…per expressar els processos interiors, per materialitzar paraules els propis sentiments, l’amor i el dolor i per comprendre’s i comprendre millor el món circumdant…”
“La seva obra poètica descriu en versos tota la bellesa del paisatge del Pirineu i de la plana urgellenca: les muntanyes, els estanys, l’horta, les fràgils flors pirinenques, els xaragalls, les ermites, les cuques de llum…
També és autor d’una meritòria obra en prosa, que recull contes, rondalles, tradicions, llegendes i costums de la terra. Vilaller ha donat el nom d’aquest poeta a una plaça i el Consell Comarcal ha instituït un premi literari que duu el seu nom “Concurs Literari Intercomarcal Anton Navarro” on poden participar-hi tots els infants i joves matriculats en algun dels centres d’ensenyament de les tres comarques organitzadores:
l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, i els serveis de català respectius, adscrits al Consorci per a la Normalització Lingüística (Centre de Normalització Lingüística de Lleida).
Recomanem “Mossèn Antoni Navarro: pla i muntanya. Antologia poètica” de Joan Cornudella i Xavier Macià. Garsineu edicions. “Antologia de Poetes de Ponent” de Joan Cornudella. Pagès editors.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 2.139 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×