La millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya s’elabora a Tremp

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya s’elabora a Tremp

Badia Xarcuters, ubicat a Tremp, ha guanyat el primer premi del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou 2021.

Entre la seixantena de botifarres participants, la botifarra d’ou amb girella presentada per Jaume Badia ha estat la guanyadora de la categoria Millor Botifarra d’Ou Singular.

Badia Xarcuters s’ha endut el primer premi en la categoria de Millor Botifarra d’Ou Singular durant la 6a edició del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. Jaume Badia ha presentat una botifarra d’ou amb girella que vol “traslladar al paladar del consumidor la mescla de dos productes elaborats de forma tradicional i a la vegada, retre un homenatge a aquest producte [la Girella] tradicional del Pallars”. “Des​ del moment que vam decidir presentar-nos, teníem molt clar que volíem integrar un altre producte dins la botifarra d’ou i no havia un millor elaborat que la girella per fer aquesta fusió. La Girella la portem molt endins, és un producte que fa molts anys que s’elabora, és un producte que ens recorda d’on venim”, remarca Jaume Badia.

Badia Xarcuters van iniciar-se al sector càrnic com a pagesos i ramaders i, des de fa més de 25 anys, com a xarcuters. Segons Jaume Badia, “els professionals de Casa Badia hem recollit la millor tradició de l’embotit pallarès, representada pel xolís i la girella, juntament amb altres productes típics de la nostra comarca.”

EL CONCURS

El Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana és un certamen que vol “reforc​ ̧ ar el valor dels productes artesanals i del comerc ̧​ de proximitat i​ a més, millorar la qualitat d’uns dels productes tradicionals procedents del receptari popular”, remarca Pròsper Puig, president de la Confraria del Gras i el Magre. 

En aquesta edició, al concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters s’han presentat 62 botifarres d’ou i 5 farcits de carnaval.​ Pel que fa a les botifarres s’han premiat dos tipus: “Millor

Botifarra d’Ou Artesana Tradicional” (35 botifarres participants) i “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular” (27 botifarres participants). Aquestes xifres de participació, molt semblants a l’edició anterior, demostren que “tot i estar en un moment excepcional a conseqüència de la Covid-19, els cansaladers i xarcuters del nostre país segueixen treballant per a la promoció i difusió d’un producte hereu de receptes forjades al llarg de generacions” remarca Pròsper Puig.​  

A més, de Jaume Badia de Badies Xarcuters, els altres guardonats en la categoria de Botifarra d’Ou Tradicional i Farcit de carnaval han estat:

  • El guanyador de la categoria botifarra tradicional, Xavier Alemany Juanola de la Carnisseria Alemany (Girona),​ presenta una botifarra “fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l’essència de la tradició a partir de productes km 0”.
  • El guanyador de la categoria Farcit de Carnaval, Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters (Barcelona),​ presenta un farcit de carnaval “que tot i no ser típic de la zona, vol traslladar l’essència del Pirineu a Barcelona a través del seu sabor pronunciat i intens”.
millor Botifarra d'Ou

Els tres guanyadors, davant el prestigi obtingut per part dels proclamats en les edicions anteriors, asseguren que és un orgull ser distingit amb aquest guardó i esperen que la ciutadania s’apropi a les seves carnisseries/xarcuteries per a degustar la seva creació.

DINÀMICA DEL CONCURS

Els 5 farcits de carnaval i les 62 botifarres participants han competit en les dues categories: Botifarra d’Ou Artesana Tradicional (35 inscrites) i Botifarra d’Ou Artesana Singular (27 inscrites). Els Carnissers – Xarcuters han aportat 1,5 quilos del seu producte a la seu de la Fundació dels Oficis de la carn i, durant el dia 3 de febrer, el jurat va fer el tast per tal d’escollir els guardonats.

En aquesta sisena edició, el jurat ha estat format per: Joan Estapé, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i President Fundació Oficis de la Carn; Pròsper Puig, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i Gran Mestre Confraria Gras i Magre; Salvador Garcia Arbós; periodista, gastrònom i escriptor; Xènia Roset, periodista i responsable del magazín Deixa’m tastar; Antoni Gàlvez, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i Vicepresident del Gremi de Carnissers de Barcelona; Vicenç Mor, carnisser i professor de l’Escola de la Carn; Núria Querol, Artesana Cansaladera-Xarcutera i guanyadora del concurs 2020 en la categoria millor botifarra d’ou singular; Yolanda Presseguer, Mestra Artesana Cansaladera-Xarcutera i guanyadora del concurs 2020 en la categoria millor farcit de carnaval; i Enric Rosell, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i guanyador concurs 2020 millor botifarra d’ou tradicional. Actua com a secretari, amb veu i sense vot el Sr. Josep Dolcet, Director de l’Escola de la Fundació Oficis de la Carn.

Els integrants del jurat han estat els encarregats de fer dues rondes de tast per cada categoria, així com les respectives mencions especials. Els experts han puntuat els productes pel seu aspecte extern i intern, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall de 2- 3 cm de gruix a cada membre del jurat. 

Els 10 productes més puntuades han estat les finalistes i van passar a la segona ronda, on es van escollir als 5 premiats per cada categoria de botifarra d’ou (1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials) i dos per a la categoria de farcit de carnaval (1 guanyador i una menció especial).

El secretari del jurat, Josep Dolcet, ha explicat que “la qualitat de la botifarra d’ou tradicional va en augment i la voluntat de creativitat i innovació creix any rere any amb la botifarra d’ou singular”.​ 

CONFRARIA DEL GRAS I MAGRE

La Confraria del Gras i Magre és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2005 en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. En aquest hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i xarcuters de Catalunya, fins a arribar a un total de més d’un centenar d’associats que defensen i difonen les millors carns i els seus elaborats de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la seva identitat social i cultural. 

concursbotifarradou.oficisdelacarn.cat

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 98 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×