Incrementar el lloguer permanent, principal necessitat en matèria d’habitatge

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Incrementar el lloguer permanent, principal necessitat en matèria d’habitatge

El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça va presentar ahir el pla per a la promoció, planificació i estudi de les polítiques d’habitatge que durant un any hi han treballat diversos arquitectes locals.

De l’estudi es desprèn que els municipis de la comarca viuen realitats molt diferents. A la capital, El Pont de Suert, hi ha més habitants que habitatges, però, tot i així, la mitja d’habitatges per habitant (1,2) és més alta que la de Catalunya (0,51) cosa que ens indica la presència de segones residències i habitatges buits. A la Vall de Boí el nombre d’habitatges duplica al dels habitants.  A Vilaller també hi ha més habitatges que habitants, però tot i haver-hi segones residències i habitatges buits, probablement sigui com a conseqüència del descens demogràfic patit durant els últims 10 anys. Referent als habitatges buits a la comarca es situen en un 15%, més alt que al conjunt de Catalunya que és del 12%. En segones residències és quadruplica en el conjunt de Catalunya.L’anàlisi s’ha realitzat amb dades estadístiques de fons com l’IDESCAT, padrons municipals, de recaptació i altres estudis recentment fets a la comarca i a l’Alt Pirineu i Aran. En aquest estudi s’hi han fet diversos processos participatius a través d’enquestes, sessions presencials i entrevistes personalitzades amb prop de 200 participants.

En l’àmbit comarcal, la necessitat principal en matèria d’habitatge recau en incrementar l’oferta permanent de lloguer. La situació de lloguer és diferent a cada municipi. A la Vall de Boí hi ha una gran borsa d’habitatge destinat al lloguer turístic, menys important en els altres municipis com El Pont de Suert i Vilaller. La poca oferta dels pisos de lloguer de llarga estada comparada amb la demanda ha fet pujar molt els preus en els darrers anys. Fa cinc anys els lloguers a la capital oscil·laven entre 300 i 450 € al mes, mentre que avui els preus, oscil·len entre 400 i 650 €.

Com a propostes per combatre aquesta situació es proposen quatre fórmules alternatives de l’habitatge: potenciar la xarxa de mediació per a lloguer social, la masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu; el dret de superfície; la cessió d’ús i la copropietat.

lloguer permanent,

Entre els objectius del nou pla, està fer de l’OHC ( Oficina d’Habitatge Comarcal) un referent en el tema d’habitatge a la comarca dotant-la de més recursos per poder gestionar possibles accions com convenis de cessió o pagaments a canvi que l’administració se n’encarregui de dur a terme obres de rehabilitació per condicionar els habitatges. Altres objectius són crear un cens d’habitatges de la comarca porta a porta, impulsar una moratòria d’HUT (Habitatges d’Us Turístics) a la Vall de Boí per estudiar l’afectació d’aquests habitatges en els seus habitants i l’economia de la vall; buscar un habitatge d’urgència per a serveis socials tenint en compte que ara mateix no hi ha cap; impulsar taules comarcals i pirinenques formades per polítics i tècnics; fer un estudi per identificar i classificar el sòl urbà públic o com afecta el transport públic en les dinàmiques comarcals de l’habitatge.

De cara al 2024, el Consell Comarcal reprendrà l’estudi i es treballarà per executar els objectius anteriorment citats.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 358 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×