Josep Colom…solcant la terra profunda

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
colom
Josep Colom

Tot sovint, caminant pel carrer, ens creuem amb persones de les que no en sabem res més que la feina que fan i de quina família son i a voltes ni tant sols això, i ignorem la seva vessant creativa i humana que els fa únics i irrepetibles. Aquest podria ser el cas d’en Josep Colom, fill de Cal Roi del poble de Malmercat, casat amb la Teresa de Llessui amb qui tedos fills en Pau i l’Arnau. En Josep es un home senzill, discret, amb el que es pot parlar d’una manera distesa i col·loquial i amb una gran disponibilitat per fer-nos conèixer tot allò que sigui quelcom interessant i que ens pugui donar a conèixer i apropar-nos al seu estimat Pallars Sobirà. Malgrat que va marxar a estudiar als 11 anys al Seminari Diocesà de la Seu i va cursar el Batxillerat i Cou, va tornar per treballar de pagés, més per obligació que per devoció, fins que va anar a «servei militar». Al tornar una feina de camioner li va donar la oportunitat de satisfer, si més no una mica, el seu neguit per conèixer gent d’altres contrades i obris-se més al món, per satisfer la seva curiositat i ànsies de saber.
Ara la llicencia de taxi li permet dedicar-se al transport escolar, portar viatgers i continuar la seva veritable vocació de músic i escriptor. Veure tocar l’acordió a lo Coixet de Tremp va fer que s’inicies en l’art de la música i estudià solfeig a l’escola d’acordió de Lleida durant un any, i gràcies a que la Coloma de Tornafort, fa 6 anys li va demanar d’aprendre a tocar l’acordió, va iniciar una nova tasca amb nens-es que tenen interès per aprendre a tocar aquest instrument musical tant alegre i complexa. Actualment participen en concerts de Festa Major o de Nadal, recuperant així una tradició bastant oblidada. També formà part del grup Joves Acordionistes del Pallars Sobirà; de la Coral Veus de Muntanya i actualment, amb altres companys tenen previst de formar un Grup de Trobadors del Pirineu, per donar a conèixer el cant gregorià i polifònic.
A partir d’els 30 anys, l’escriptura en pallarés també omple un espai important en la seva vida i aquesta tasca s’ha vist reconeguda en varies ocasions amb l’atorgament de premis a les seves obres, que ens parlen de la vida que bull i la cotidianitat dels pobles del Pallars Sobirà.

Bibliografia:
UN FORAT ENTRE MONTS
. Recull oral a Llessui i a la Vall d’Àssua. Garsineu Edicions. Primer premi del concurs de la «Girella Romancera» de Tírvia l’any 1992.
L’ORRI DEL BERNADET I ALTRES NARRACIONS. Garsineu Edicions. Guanyador del I Premi Pirineu, de Martinet, l’any 1997.
ELS RESPONSOS. Que s’editarà durant l’any 2000. Garsineu Edicions. Guanyador del III Premi Pirineu de Martinet, l’any 1999.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,50 de 5 - 2 Vots
Carregant ... - 2.745 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×