Mundials ISMF Skimo Boí Taüll 2023: una setmana, cinc curses i emocions a flor de pell en una estació catalana que ha demostrat estar a l’alçada

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Mundials ISMF Skimo Boí Taüll 2023: una setmana, cinc curses i emocions a flor de pell en una estació catalana que ha demostrat estar a l’alçada

Resum d’una competició que ha posat en relleu els valors i l’essència de l’esquí de muntanya, amb el destacat or del català Oriol Cardona 

Durant els 7 dies de competició, la Vall de Boí ha gestionat al voltant d’unes 550 pernoctacions, un 40% de les que es van registrar durant la celebració dels ISMF European Championships l’any 2022Laia Sellés i Oriol Cardona han estat sens dubte els noms més sonats dels mundials pel que fa a atletes catalans, després d’aconseguir diverses medalles que inclouen l’or en les categories U18 Women i Seniors Men, respectivament, a la prova d’Esprint.

Del 27 de febrer al 5 de març, l’estació catalana de Boí Taüll s’ha convertit en la seu dels mundials ISMF Skimo World Championships 2023, després d’haver estat amb gran èxit la seu dels ISMF European Championships l’any 2022. Durant aquests set dies, la Vall de Boí ha estat així la llar de més de 650 persones vinculades a la celebració dels mundials, que han comptat amb la participació de 298 atletes procedents de 27 països, acompanyats pels seus tècnics i entrenadors.

Durant els mundials, s’han celebrat 5 proves oficials (Esprint, Vertical, Equips, Individual i Relleus), totes elles destinades a posar en valor l’essència de l’esquí de muntanya i a treure profit dels relleus de l’estació de Boí Taüll. Aquesta estació de muntanya a l’Alta Ribagorça ofereix un domini esquiable de 55 Ha. i més de 45 quilòmetres de pistes d’esquí. A més, compta amb la cota esquiable més alta del Pirineu Català (cota màxima de 2.751 m i cota mínima de 2.035 m), 42 pistes d’esquí i 4 itineraris d’esquí de muntanya.

Resultats per l’equip espanyol als mundials ISMF Skimo Boí Taüll 2023 

ISMF Skimo Boí
ISMF Skimo Boí

La representació estatal als mundials ha estat formada per un equip heterogeni que ha demostrat una gran habilitat i experiència en totes i cadascuna de les proves. En aquest sentit, Oriol Cardona, Laia Sellés, Marta García, Albert Pérez, Ot Ferrer, Ana Alonso, Alba Fernández, Íñigo Martínez y María Costa han estat els encarregats de representar Espanya a la competició. 

Les medalles que s’ha endut l’equip espanyol als mundials:

Oriol Cardona

  • Esprint (1a Posició / Categoria Seniors Men)

Laia Sellés 

  • Esprint (1a Posició / Categoria U18 Women)
  • Vertical (2a Posició / Categoria U18 Women)
  • Individual (2a Posició / Categoria U18 Women)

Ot Ferrer

  • Esprint (2a Posició / Categoria U23 Men)

Alba Fernández

  • Vertical (2a Posició / Categoria U18 Women)

María Costa

  • Esprint (2a Posició / Categoria U23 Women)

Valoració de l’esdeveniment

Les dades parlen per si soles i és que Boí Taüll s’ha tornat a convertir en la seu d’una competició internacional de nivell amb gran èxit, després de ser l’any 2022 la seu dels campionats europeus d’esquí de muntanya. Així mateix, totes i cadascuna de les proves s’han organitzat de manera que es tragués profit de l’espectacularitat d’aquesta estació de muntanya, que no només es caracteritza per la seva alçada i la seva posició, sinó també pels seus boscos i els seus itineraris d’esquí de muntanya. Així, tant els atletes que han participat als mundials com tots aquells qui s’han acostat a Boí Taüll per gaudir de l’espectacle d’esquí de muntanya professional han pogut gaudir dels avantatges de l’estació. 

En aquest sentit, Arnau Anguera Bigas, responsable d’esdeveniments de Boí Taüll, ha assenyalat que “avui és un dia de ressaca emocional. Estem molt contents de com han anat els mundials i de com els han valorat la ISMF, els equips, els corredors i totes aquelles persones que han treballat en l’organització de l’esdeveniment. S’han complert els objectius que hi havia establerts, en primer lloc, en fer que la Vall de Boí esdevingués la seu mundial de l’elit de l’esquí de muntanya i, per una altra banda, en mostrar les possibilitats del territori pel que fa a la pràctica d’aquest esport”. A mode de valoració, Arnau Anguera també ha afegit que “tenim present que l’esquí de muntanya serà un esport olímpic als jocs d’hivern de Milano Cortina i és important que totes aquelles persones que no coneixen tant el món de la neu sàpiguen què és l’esquí de muntanya i coneguin els referents catalans d’aquest esport”.

Per la seva banda, David Ros, director de l’estació de muntanya de Boí Taüll, ha explicat que “estem molt feliços d’haver fet realitat el somni d’organitzar uns mundials d’esquí de muntanya després d’haver organitzat en diverses ocasions campionats d’Espanya i, l’any passat, d’Europa. Hem gaudit d’una climatologia molt bona i uns dies de sol increïbles, juntament amb una neu caiguda els dies anteriors que ha fet les delícies dels competidors. Podem dir que aquests han estat, a més, uns mundials de record: han vingut 298 esquiadors i això significa que aquests estan entre els mundials que han rebut més corredors, i dels cinc continents”. I, en relació a l’actuació dels atletes catalans que han competit als mundials, afegeix que “han tingut medalles i bons resultats. Estem encantats de la visibilitat que han tingut els mundials arreu del país i a nivell mundial, així que estem animats per seguir desenvolupant esdeveniments d’aquesta índole, i preparats pels següents”. 

La Vall de Boí, un exemple de convivència entre esquí professional i promoció turística

La Vall de Boí se situa en un entorn privilegiat al bell mig de l’Alta Ribagorça i  s’ha convertit en un exemple de sinèrgia entre esport i cultura reconegut mundialment. De fet, no només gaudeix del protagonisme del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, sinó que també presumeix d’un escenari envejable que destaca per les seves valls i muntanyes, sense oblidar l’estació d’esquí de Boí Taüll.

Durant els dies de celebració dels mundials, aquest escenari turístic ha conviscut a la perfecció amb la celebració de curses oficials homologades per la ISMF, dues d’elles, proves de format olímpic que també se celebraran als propers Jocs Olímpics d’Hivern de Milano Cortina 2026: esprint i relleus. En aquest sentit, la professionalitat amb què l’estació ha afrontat l’organització d’un esdeveniment mundial d’aquestes característiques ha fet que totes aquelles persones que han decidit gaudir de l’estació de muntanya durant els dies de celebració dels mundials, no només hagin pogut fer-ho amb normalitat, sinó que a més han pogut gaudir de l’espectacularitat de les curses d’aquests ISMF Skimo World Championships 2023. 

Punt i final a una setmana intensa a l’estació de muntanya de Boí Taüll

Des del passat 27 de febrer i fins ahir, 5 de març, la Vall de Boí ha estat l’encarregada d’acollir a totes aquelles persones que han estat involucrades en els mundials de Skimo 2023. Així, les xifres de participació a la competició han comprès uns 400 esportistes de 27 equips (298 atletes). A més, hi ha hagut involucrades més de 140 persones pel que fa a l’organització, i s’han reunit a la Vall de Boí més de 60 tècnics de les seleccions. En total, aquest territori privilegiat situat al bell mig del Pirineu català ha estat durant una setmana el refugi esportiu d’unes 650 persones acreditades implicades en aquesta competició. 

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 164 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×