LA GUIXA, UNA ESCUDELLA CENTENÀRIA PER A CELEBRAR EL CARNAVAL

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Google+ 0 Facebook 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

LA GUIXA, UNA ESCUDELLA CENTENÀRIA PER A CELEBRAR EL CARNAVAL

  • A la vila d’Isona és tradició elaborar aquest plat de llarga història, que es servit gratuïtament en un dinar popular
  • Els ingredients necessaris es recullen casa per casa durant el que es coneix com ‘La plega’
  • La Guixa és cuita en una vintena de calders al foc a terra

El dimarts de carnaval és el dia de La Guixa a Isona, una tradició d’origen centenari. La guixa és una mena d’escudella que es servida gratuïtament en un dinar popular en el que tothom hi és convidat i que té lloc a la plaça principal de la vila. Se’n serveixen unes 500 racions i és costum portar olles i tapers per a endur-se’n.

La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la són recollits casa per casa en el que es coneix com La Plega, que té lloc el dissabte anterior. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, recullen els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. S’ho passen d’allò més bé trucant als timbres de les cases i fent gresca. Durant La Plega alguns veïns i veïnes també cedeixen els seus propis calders per a poder coure la guixa. En acabar hi ha xocolata desfeta i coca per a tothom al ritme d’una discomòbil infantil.

El dia abans del dimarts de carnaval es treballa dur per a que l’endemà tot estigui a punt. Es fa una crida i es demana col·laboració ciutadana per a que tothom qui pugui ajudi a pelar patates, triar carabasses, netejar cigrons i mongetes… també és el moment de parar les taules i els bancs.

La festa grossa arriba el dimarts. A primera hora, cap a les set del matí, té lloc l’encesa del foc i ja es posen a coure els més de vint calders. La llenya del foc a terra es tallada pels membres de la junta de La Guixa. Des de les 7 fins a les 2 es van afegint els ingredients als calders, que no deixen de bullir sota l’atenta mirada dels cuiners, protegits i preparats per a l’ocasió. Tot i la calor que es passa a la vora del foc, no deixen de remenar. Presidint l’escena hi ha el rei Carnestoltes.

És costum que els nens i nenes de l’Escola Pública facin una desfilada de disfresses, cada any d’una temàtica diferent. Quan arriben a la zona dels calders obsequien als guixaires i demés curiosos cantant cançons versionades per a l’ocasió amb l’acompanyament d’un acordió.

Un cop cuita la guixa, cada calder és portat a pes per dues persones fins la plaça Bisbe Badia, la principal plaça de la vila. La corrua de calders està encapçalada pel rei Carnestoltes. Un cop repartida la guixa comença el dinar popular, en el que també es serveix llonganissa blanca i negra elaborades per les carnisseries d’Isona i amanides i postres.

guixaisona

Durant el dinar es sorteja un lot de productes de la zona. També es venen plats i jerseis de La Guixa 2018. Els diners, juntament amb les aportacions econòmiques dels veïns que enlloc de donar aliments opten per fer una donació monetària, serveixen per a cobrir les despeses de la festa.

Com no pot ser d’una altra manera, la festa finalitza amb el ball de carnaval i la crema del rei Carnestoltes, que es celebra tot bevent cava i menjant galetes.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Loading... - 231 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Google+ 0 Facebook 0 LinkedIn 0 0 Flares ×