Centenars d’especialistes debaten i comparteixen experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i el retorn de grans carnívors en zones de muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Centenars d’especialistes debaten i comparteixen experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i el retorn de grans carnívors en zones de muntanya

El Departament de Territori i Sostenibilitat, dins el marc del projecte PirosLife, organitza des d’avui i fins dissabte dues trobades amb la participació de més de 200 inscrits d’administracions, universitats, centres de recerca, entitats i particulars implicats de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantàbria, Astúries, Galícia, i Castella i Lleó

Centenars d’especialistes i tècnics es donen cita des d’avui i fins dissabte 21 de setembre al Pallars Sobirà per debatre i compartir experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i la presència de grans carnívors en zones de muntanya. D’una banda, la Generalitat i la resta de socis del projecte PirosLife organitzen avui a Son el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, i, d’altra banda, demà i dissabte, les Jornades tècnic-científiques sobre el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya.

En total, les trobades compten amb més de 200 inscrits de diversos àmbits com l’universitari, centres de recerca, administracions, entitats i particulars i representants de sectors implicats de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantàbria, Astúries, Galícia, i Castella i Lleó.

A més d’experiències i vivències de ramaders en zona d’os, el simposi serveix per posar sobre la taula diversos sistemes de suport a la prevenció de danys realitzats per diferents administracions. Concretament, a Catalunya, Itàlia, França i Castella i Lleó. També per comparar diverses tipologies de danys i costos i conèixer mètodes innovadors per una prevenció sostenible davant la fauna salvatge. Finalment, es compartiran diverses experiències amb gossos de protecció de ramats com a eina bàsica de suport per a la prevenció de danys, als Alps marítims italians, Pirineu francès i Pirineu català.

Des de la Generalitat es vol posar de relleu les accions i resultats en matèria de prevenció desenvolupats a Catalunya dins el projecte PirosLife i compartir-los amb altres experiències i models realitzats en altres regions i països, amb l’objectiu de millorar els coneixements i les metodologies per minimitzar els danys i poder garantir la cohabitació entre ramaderia extensiva i els grans carnívors.

En aquest sentit, es vol incidir en què la coexistència entre l’os bru i la ramaderia extensiva i l’apicultura de muntanya passa per implementar mesures efectives de prevenció contra els atacs d’os. Durant els anys del PirosLife, ha quedat demostrat que quan s’apliquen les mesures preventives en la seva totalitat, els danys provocats pels ossos descendeixen significativament.

El retorn de grans carnívors

Pel que fa a les jornades de demà i dissabte, abordaran el retorn dels grans depredadors a Europa tenint en compte el cas concret dels Pirineus. Diversos especialistes del projecte PirosLife de consolidació de l’os bru al Pirineu explicaran la seva experiència amb plantígrads, el seguiment de la població que fan als Pirineus, el cas concret de l’os Goiat, i aspectes vinculats a la comunicació, la mediació, l’educació i el voluntariat del projecte.

grans depredadors

També especialistes d’Eslovènia, Polònia, França, Itàlia i la Serralada Cantàbrica compartiran experiències europees en grans carnívors, concretament del projecte eslovè Life Dinalp, la gestió de conflictes entre humans i grans carnívors, i estratègies de comunicació. Dissabte, altres espècies passaran a tenir un paper protagonista, com el llop, el linx boreal i el linx ibèric.

Aquestes jornades han de servir per conèixer de primera mà les experiències, conflictes, dificultats, oportunitats i solucions viscudes en altres regions i països europeus per aconseguir compatibilitzar els interessos econòmics i socials del territori amb el retorn dels grans carnívors, com el llop i el linx. 

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 129 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×