Govèrn d’Aran, ajuntaments i EMDs es fixen l’objectiu de produir estella per a la producció de biomassa

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Govèrn d’Aran, ajuntaments i EMDs es fixen l’objectiu de produir estella per a la producció de biomassa

El Conselh Generau d’Aran, els ajuntaments i les EMDs de l’Aran, han signat un conveni de col·laboració per a la neteja de les vores de pistes forestals i la regeneració natural dels boscos, amb l’objectiu de produir estella per a la producció de biomassa.

Amb la signatura d’aquest conveni del projecte de “Biomassa Val d’Aran” el passat 27 de març, el Conselh Generau d’Aran com a administració forestal podrà realitzar els treballs de neteja i regeneració dels boscos que son propietat dels ajuntaments i EMDs. A la Val d’Aran, hi ha prop de 400 Kms de pistes forestals, dels quals 164 kms passen per masses arbrades de les muntanyes.El conveni l’han signat el Conselh Generau d’Aran, els ajuntaments d’Arres, Bausen, Es Bòrdes, Bossòst, Naut Aran, Vilamòs, i Vielha e Mijaran; i les Entitas Minicipals Descentralitzades d’Arró, Arties i Garòs, Bagergue, Gessa, Tredòs, Unha, Arròs i Vila, Aubèrt, Betren, Casau, Escunhau i Casarilh, Gausac, i Vilac. N’han quedat fora de moment Les i Canejan.

El sindic d’Aran, Carlos Barrera, ha explicat que avui en dia, l’elevat cost econòmic de l’extracció de la fusta en àrees d’alta muntanya, fa que aquesta activitat hagi esdevingut testimonial. A la Val d’Aran, s’acumulen cada any més de 20.000 mᵌ de fusta, dels que se’n extreuen menys de 3.000 mᵌ. L’extracció de fusta no maderable i la possibilitat de convertir-la en biomassa (estella i pellet), serviria per apaivagar els costos de l’extracció i de la neteja dels camins forestals i dels boscos.

En aquest sentit, el conveni de col·laboració contempla l’extracció de l’ordre de 1.200 mᵌ de fusta cada any, que els ajuntaments i EMDs cediran gratuïtament, ja que en contrapartida el Conselh Generau d’Aran, a través dels serveis tècnics forestals executarà la neteja de les vores dels camins i pistes forestals, dins la política seguida pel Govèrn d’Aran en quant a les accions per a la recuperació, manteniment i millora de la seguretat i la facilitació de l’accés a les pistes forestals de la Val d’Aran.

Es tracta de fusta prima procedent d’arbres de diàmetre normal mesurat a una alçada de 1,30cm, d’entre 14 cm i 26 cm; i de fusta grossa procedent d’arbres amb un diàmetre normal superior a 26 cm.

Amb la neteja forestal, s’evita a més l’envelliment dels boscos i que els arbres tinguin bona salut, a més de prevenir i evitar el risc d’incendis forestals.

Biomassa

Aquesta iniciativa del Conselh Generau d’Aran també propicia la instal·lació de calderes de biomassa per tal que la màxima quantitat possible de biomassa produïda a la Val d’Aran, hi sigui també consumida, i a la vegada fomentar que empreses de la Val d’Aran es puguin dedicar en un futur a la producció de biomassa per a l’aprofitament tèrmic.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 819 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×