Francesc Maye Sopena

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
sopena
Francesc Maye Sopena

Francesc Maye Sopena…..retorn a les seves arrels

Des de fa milers d’anys, s’han portat robes de diferents materials, per a protegir-se contra les inclemències del temps i també com a forma de comunicació. Els vestits, són una expressió de l’estil de vida i de les opinions d’aquells que els porten. La pell dels animals, ha estat sempre un element important en l’evolució de la humanitat.

Els caçadors prehistòrics, creien que portant la pell de l’animal que havien matat s’apoderaven del seu esperit. Des de fa milers d’anys, la pell, s’ha utilitzat per a vestir-se, guardar aliments i aigua, per a fer llitets de nadons, joguines, habitatges (els tipis indis), instruments musicals, mapes de rutes comercials, marines o per deixar constància gràfica de la historia… Peces precioses de pell, guarnides amb plomes, brodats, pintures… resten als museus i a les botigues d’antiguitats. Faldilles, pantalons, jaquetes, sabates, guants, cinturons… conformen un món on la pell és la protagonista i els seus artesans els realitzadors de boniques peces adaptades al gust de tothom, amb complements i detalls per a fer-les més atractives. Les fabriques modernes de gran producció, han permès que la moda estigui ràpidament a l’abast de tothom, però d’una forma massiva i estandarditzada. Afortunadament, cada dia més, l’artesà de la pell, aposta per una producció reduïda, personalitzada i on la relació amb el client sigui directa… Aquest podríem dir és el cas de Francesc Maye Sopena, que neix a Casa Xulla de Taüll l’any 1946, en el sí d’una família de pagesos, que durant els anys 60, es van veure obligats a traslladar-se a viure a Barcelona, donades les dificultats de treball que es vivien en aquells moments a les comarques Pirinenques.sopena1
El primer contacte amb el món artesanal de la pell, va ser mitjançant un oncle que era pastor a Taüll, i que per qüestions de salut va marxar a Barcelona, on començà el negoci de confecció de pell (Manufactures Maye) per a garantir que els seus fills tinguessin una sortida professional en el futur. Aleshores en Francesc, que els visitava tot sovint, mentre estudiava, començà a observar i interessar-se per aquest ofici, fins que es convertí en la seva professió.

L’any 79, una gran crisi de la pell fa perillar la continuïtat del seu treball. A partir del 81, durant els estius, comença a vendre a Taüll, fins que l’any 95 s’hi estableix definitivament, ” “…els que hem nascut a la muntanya mai l’oblidem i tard o d’hora hi tornem… només enyoro l’amplia oferta de cinema de qualitat que hi ha a Barcelona…” ens diu el Francesc, una persona càlida, generosa i agraïda amb tot allò que li ha donat la vida. Des del seu taller-botiga, un petit i acollidor espai, podem admirar el paisatge i el poble de Taüll com una preciosa estora estesa als nostres peus. Malgrat la polèmica que actualment hi ha entorn al món de la pell, ell es considera un reciclador, doncs només utilitza materials obtinguts dels animals sacrificats per al consum alimentari, pells de corder, cabra, vacu, cavall o porc, que a les adoberies, adoben i tenyeixen i que ell compra i selecciona amb cura, per després, amb patrons estàndard o personificats, tallar-les, embastar-les i cosir-les… confeccionant, en un procés totalment artesanal, precioses peces de napa, ante, muton… amb accessoris també fets per ell.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.961 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×