Les Falles del Pallars Sobirà: Una festa encesa pel foc, envoltada de natura i història, consagrada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Aquesta celebració es realitza per celebrar el solstici d’estiu, augurar bones collites i espantar els mals esperits. Diversos pobles del Pirineu organitzen festes rituals centrades en el foc, on una processó de foc baixa des de la muntanya fins al poble, amb els fallaires portant torxes enceses a les espatlles entre música i expectació.

Les Falles d’Isil van ser declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional al juny de 2010 i reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al desembre de 2015, juntament amb les falles d’Alins i altres 62 pobles pirinencs. A Isil, aquesta cerimònia ancestral se celebra de manera ininterrompuda coincidint amb el solstici d’estiu, amb una veneració al foc, la baixada de troncs encesos per la muntanya i la Festa Major.Les Falles d’Alins comparteixen característiques similars i també se celebren durant la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble.

A València d’Àneu, la baixada de Falles es realitza prop de la festivitat de Sant Pere, amb torxes específiques i una tradició recuperada a principis dels anys vuitanta.

Les Falles d’Alós d’Isil han estat recuperades gràcies a l’empenta de la gent, s’han convertit en un element clau per reforçar la identitat local i se celebren el primer cap de setmana de juliol.

La nit de foc amb les Falles de Sort, de creació recent, uneix tots els pobles del municipi en dues baixades que convergeixen al parc del Riuet de Sort, amb la qual cosa es mostra la unió dels pobles de la vall d’Àssua i el Batlliu de Sort a través de camins antics i murs de pedra.

A continuació, es detalla el calendari de la festa de les falles al Pallars Sobirà per al 2024:

– 23/06/2024: Falles de Sant Joan d’Isil (www.fallesisil.cat)

– 23/06/2024: Falles de Sant Joan d’Alins (www.fallesalins.cat)

– 29/06/2024: Falles de Sant Pere de València d’Àneu (www.turismevallsdaneu.com)

– 06/07/2017: Falles d’Alós d’Isil (www.turismevallsdaneu.com)

Festa encesa
Festa encesa
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 142 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×