Pallarsactiu analitza les afectacions de la crisi COVID19 a l’empresariat pallarès

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Pallarsactiu  analitza les afectacions de la crisi COVID19 a l’empresariat pallarès

“És redueix a un 81% l’activitat empresarial als Pallars durant l’estat d’alarma pel COVID19”

empresariat pallarès
crisi COVID19 a l’empresariat pallarès

Donada la situació actual, existent des del mes de març, i veient la crisi socioeconòmica que s’està generant a nivell mundial, des de Pallarsactiu hem cregut oportú conèixer de primera mà els seus efectes elaborant una enquesta per l’empresariat pallarès ,i així analitzar in situ la situació . L’enquesta es va realitzar els primers 15 dies d’abril en ple confinament i va respondre un 27 % del teixit productiu pallarès , més del 50%  de respostes han estat d’autònoms , i un 33% de societats limitades, el 20% restant de cooperatives, SCP, CB… per tant, una representació realista de l’economia pallaresa on el petit empresari n’és el protagonista. 

El sector econòmic que més ha respost és el sector de la restauració i turisme ,  en un 36% , el sector  més colpejat per la crisi COVID19, ja que han estat els primers en tancar els seus negocis i seran els últims a poder realitzar la seva activitat al 100%. Un sector clau en l’economia del nostre país, i dels Pallars. La majoria de l’empresariat s’ha acollit o té pensat acollir-se a una o més mesures que l’Estat i la Generalitat han posat a la seva disposició, els ajuts més demandats són en un 35% la prestació per cessament d’activitat i la tramitació d’ERTO’s en un 26%. Això ens porta que a nivell d’ocupació, i segons les respostes donades,  un 17% d’empreses ja se’ls hi ha realitzat un ERTO, en nombre de treballadors el percentatge augmenta quasi doblant-se en un 31%. Veient la tendència actual en quant als ERTO’s i ERTE’s, malauradament,  de ben segur que ha anat en augment. Haurem de veure com revertir la situació un cop superada la crisi sanitària perquè aquest gruix de gent pugui tornar a treballar amb certa rapidesa, sino pot passar que el despoblament dels Pallars s’acceleri exponencialment , la gent que no trobi oportunitats marxarà i això no podem  permetre-ho. Aquesta reflexió l’hem de fer tothom com a país perquè els territoris petits com el nostre, els Pallars, patirà una doble crisi l’econòmica-social i el despoblament rural , produint-se, encara més el clar desequilibri territorial, deixant morir un territori ric en primera matèria, en qualitat de vida, natura i paisatge, amb un gran potencial en quant a la producció d’aliments de qualitat i en un turisme també de qualitat, responsable i sostenible . A nivell de pèrdues econòmiques hi ha un percentatge elevat,  un 26% de l’empresariat , que calcula pèrdues per un valor superior a 20.000€ , per tant, una economia que entrarà en regressió si l’administració pública no ho reverteix amb pactes globals des d’Europa. 

Finalment, alguns dels suggeriments que més han fet ha estat la condonació d’impostos de societats, la seguretat social, la quota d’autònoms i també la condonació o demora dels IBI’s de locals comercials, etc, així com la petició d’ajuts directes a les empreses per compensar la seva inactivitat segons les pèrdues calculades, i obligar a les Administracions Públiques a pagar en un termini de 30 dies, i fent que paguin tot el que deuen a les PIMES. Finalment, demanen que es faci una bona campanya de turisme interior per captar el màxim de clients del territori català.  Trobareu l’anàlisi complet a la pàgina web de Pallarsactiu.

Per últim, des de Pallarsactiu continuem treballant dia a dia, amb els projectes iniciats, promovent totes les iniciatives pallareses mitjançant la xarxa, informant de tots els cursos online que Globalleida, Cambra de Comerç i Pimec ofereix als empresaris,  i informant de totes les mesures extraordinàries i especials que des de les institucions van aprovant per fer front a la crisi econòmica que ens ha portat la crisi del COVID19. Durant aquest mes de maig, iniciarem unes trobades virtuals de Pallarsactiu amb les administracions públiques pallareses i també, amb el sector privat pallarès perquè junts ho podrem combatre amb més força.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 879 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×