L’ESPORT I EL FRED

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Ja tenim aquí la temporada d’esquí i amb ella com no, el fred, però sabem com afecta el fred al nostre organisme?, al fer esport o activitat física a la muntanya, l’esquí, amb les seves modalitats snow, fons, alpí, travessia, telemark etc… produeix un esforç físic. Si atenem en primer lloc al medi ambient, hem de saber que el fred ve acompanyat d’importants disminucions de la humitat de l’aire. Vegem per tant com ens afecten el fred i la sequedat.

A baixes temperatures i en condicions de repòs la sang tendeix a concentrar-se a l’interior del cos, de manera que la temperatura en grups musculars i articulacions perifèriques es veu reduïda. Si iniciàrem així un esforç físic exigent, l’aptitud seria baixa i elevat, en canvi, el risc de patir lesions. No obstant això, si comencem l’exercici físic de forma suau, progressiva i amb gestos senzills, els músculs es encoratgen per la producció d’energia i reben un augment del reg, accelerant les seves reaccions químiques i millorant l’eficàcia. Aquesta millora comporta una major velocitat de la transmissió dels impulsos elèctrics mitjançant els quals arriben les ordres des del sistema nerviós fins als músculs, millorant la velocitat de resposta i la coordinació neuromuscular.

C-suelaI, què passa amb l’elasticitat? En fred els fluids corporals són més viscosos, tal com passa amb l’oli, que en fred es torna dens i els seus moviments són lents i, no obstant això, quan ho escalfem és molt més fluid. Una cosa similar passa en el nostre cos: un bon escalfament fa que disminueixi la viscositat dels líquids i millori l’elasticitat de les fibres musculars i tendinoses i la de les pròpies articulacions. En repòs l’organisme té prou amb respirar menys de 10 litres d’aire cada minut per viure amb normalitat.

No obstant això, durant l’esforç físic, aquest volum es multiplica i, a intensitat mitjana, una persona de 70 kg pot ventilar entre 50 i 70 litres d’aire cada minut, que arriben fins a prop de 150 o més quan el treball és màxim. Imaginem ara que tot aquest volum d’aire és fred i, per tant, sec.

A l’entrar en els pulmons s’escalfa i llavors és capaç de captar molt més vapor d’ aigua. D’on l’obté?: Del nostre aparell respiratori. Ens roba la humitat de la mucosa que recobreix els llavis, la cavitat bucal, la gola, tràquea, bronquis i el seu efecte arriba fins als propis alvèols pulmonars. L’aigua que ens treu l’aire fred és la que apareix en forma de un nuvolet de vapor cada vegada que expirem i, atès que durant l’exercici físic respirem més, també haurem de tenir en compte la necessitat de reposar a consciència aquesta important pèrdua de líquid.

Un altre important detall a considerar és el del vestuari aconsellable per a l’exercici en ambient fred. La seva varietat és tan àmplia com la dels tipus d’activitat que podem realitzar, i no vestiran igual en corredor de fons que un piragüista, ni un muntanyenc ho farà com un esquiador d’alpí. No obstant això, en tots els casos convindrà portar coberts els principals grups musculars i articulacions, així com les Mans, el cap (millor amb una mica de visera, per evitar molèsties per la baixa posició del sol) encara que no sigui molt xic, i fins i tot la boca, i adaptar les peces a la temperatura i intensitat de l’esforç de cada moment, ja que si ens quedem curts passarem fred i, si ens passem, suarem. L’aparició de la suor és especialment perillosa en ambient hivernal, ja que la humitat redueix gramaticalment la capacitat aïllant de les peces. Per això, en lloc d’emprar roba fabricada amb teixits hidròfils, com el cotó, que retenen la suor, recomanarem una altra de fibres hidròfobes, tractada i teixida de manera que faciliti l’expulsió de la humitat a l’exterior, mantenint el cos sec. Recapitulant sobre què fer per sortir indemnes de la pràctica d’activitats físiques en ambient fred recordarem que cal ajustar el vestuari per evitar la sudoració, escollir peces que ens ajudin a mantenir secs, escalfar i estirar de forma minuciosa i hidratar a consciència per reposar el aigua que, de manera taimada, ens roba l’aire fred. Doncs ja sabem a no passar fred… o si. Fins al proper mes i bones festes.

Cesar Suela – reg-nac-ost: 00195 – Palacio de Hielo – Vielha – Val d’Aran –  Tel. 973 642 864 – cesarsuela@hotmail.com

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,70 de 5 - 20 Vots
Carregant ... - 2.226 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×