Prop del 58% de les reclamacions de consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran es resolen per la via de la mediació o de l’arbitratge

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Prop del 58% de les reclamacions de consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran es resolen per la via de la mediació o de l’arbitratge

·         Durant el 2018 l’Agència Catalana del Consum (ACC) va atendre a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran prop de 1.130 consultes, un 14,20% menys que el 2017

·         Així mateix, l’ACC va rebre 265 reclamacions, un 3,52% més que l’any anterior 

·         L’any passat es van presentar 11 denúncies de consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran

La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Coneixement, Elisabeth Abad, acompanyada pel director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ha repassat les actuacions que recull la Memòria 2018 de l’Agència a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Entre les dades analitzades destaca que el 57,74%de les reclamacions gestionades per l’ACC s’han resolt per la via de la mediació o de l’arbitratge.

reclamacions de consum a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran
reclamacions de consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran

En el marc de la presentació, la directora ha ressaltat que l’agència “aposta fermament per la via de la mediació per resoldre aquesta tipologia de reclamació, per ser més eficient, eficaç en el temps i per ser més propera al consumidor”. La directora també ha assenyalat que “el nostre objectiu es que l’índex de resolució per la via de la mediació i arbitratge vagi en augment en els proper anys, i seguir treballant perquè més empreses s’adhereixin a la JACC”. L’aposta per un consum solidari i ètic, i la formació en les escoles són altres de les finalitats que ha ressaltat avui la directora com a punts estratègics que es marca l’ACC en els propers anys.

Pel que fa a les consultes rebudes per l’ACC, s’ha registrat un descens del 14,2% amb un total de 1.130 consultes ateses. Els serveis de telecomunicacions i internet (amb el 33,3%), altres serveis generals de consum –que inclou serveis turístics, comerç minorista, vendes per internet, entrades per a espectacles o serveis immobiliaris – (amb un 26,1%) i els serveis bàsics d’aigua, electricitat i gas (amb el 24,8%) acumulen la immensa majoria de les consultes.

Pel que fa a les reclamacions, l’any 2018, l’Agència Catalana del Consum va rebre a la demarcació 265 reclamacions, un 3,52% més que les registrades el 2017. Les telecomunicacions i Internet (36,2%) continuen sent el sector amb més reclamacions, seguit dels subministraments d’electricitat, gas i aigua (17,7%), i dels altres serveis generals de consum (16,2%).

Del total de reclamacions rebudes, el 57,74% es van resoldre per la via de la mediació o de l’arbitratge. En concret, del total de reclamacions resoltes, el 46,03% van ser per la via de la medicació i l’11,69% mitjançant l’arbitratge de consum.

Si es compara amb l’any anterior, els casos resolts per acord de mediació han experimentat un descens del 17,57% respecte el 2017. Les telecomunicacions i Internet continuen sent el sector amb més casos resolts per acord de mediació, amb un 40,2%. A continuació hi ha els serveis de subministraments bàsics —aigua, electricitat, gas—, amb el 27 %; i altres serveis generals de consum, amb el 13,9%% 

De la seva banda, els laudes arbitrals van augmentar un 121,43% respecte l’any 2017. En matèria d’arbitratges, les telecomunicacions i Internet van registrar gairebé la totalitat dels laudes dictats (el 96,77%), seguit dels béns de consum i els productes (el 3,23%).

Companyies amb més reclamacions a l’Alt Pirineu i Aran

Telefónica encapçala les empreses amb més reclamacions a la demarcació, seguida per Vodafone, Orange Espagne, Naturgy Iberia, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Endesa, Vueling, Nexus Energia i Xfera Móviles. Tot i que aquestes són les empreses amb més reclamacions, moltes se solucionen per la via de la mediació o l’arbitratge.

Baixa el número de denúncies

L’any passat es van rebre 11 denúncies de consum a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran, un 8,33% menys que el 2017. Del total de denúncies, el 45,5% corresponen a serveis bàsics (electricitat, gas i aigua) , seguit dels de restauració i allotjaments ( 36,4%), aliments ( 9,1%) i els productes béns de consum amb el 9,1% de les denúncies rebudes.

Un total de 8 expedients resolts amb sanció amb un import de 25.000 euros a la totalitat de les comarques de Lleida, Alt Pirineu i Aran

Durant 2018, les actuacions d’inspecció i control de mercat de l’ACC a les demarcacions han derivat en 8 expedients resolts amb sanció. L’import total de les multes ha estat de 25.000 euros, un 27,32% menys que el 2017.

L’ACC rep 1.294 reclamacions transfrontereres, la majoria pel transport aeri 

L’ACC va rebre l’any passat 1.294 reclamacions transfrontereres, un 53,32% més que el 2017. Els serveis de transport per avió concentren la majoria de reclamacions, seguit a distància pels serveis generals de consum; altres serveis de transport; béns i productes de consum; restauració i allotjaments turístics; serveis de telecomunicacions i internet i, en darrer lloc, serveis financers.

Més inspeccions a les demarcacions de Lleida, Alt Pirineu i Aran

Pel que fa a l’actuació inspectora, l’ACC va realitzar 1.341 actuacions a les comarques lleidatanes de Lleida, Alt Pirineu i Aran, que representa un sensible increment del 137,77%. Del total d’inspeccions, el 66,52% (dues de cada tres) es van fer en el marc de la recerca de productes insegurs, el 18,72% es va dur a terme en el marc d’una campanya, el 4,85% per una alerta, el 4,25% per iniciativa pròpia, el 3,13% va estar motivada per una denúncia, i el 2,54% per una comunicació. Les actuacions realitzades a la demarcació sumen el 13,57% del total de les inspeccions a Catalunya l’any passat.

Més de 3.004 productes alertats i 24.060articles retirats a Catalunya

L’any passat es van registrar 3.004 productes alertats a Catalunya, un 3,16% més que el 2017. Per tipologia de productes, el 27,62% de les alertes han estat per joguines, seguit del 27,41% per vehicles i motocicletes; el 13,18% material elèctric i lluminàries; el 9,21% roba i calçat; i el 8,37% d’altres. L’ACC participa en el sistema de control d’alertes europeu RAPEX que té per objectiu prevenir riscos pel que fa a la seguretat dels productes.

Així mateix, l’ACC va retirar 24.060 articles del mercat. Per tipus de productes, la majoria dels articles retirats van ser material elèctric i lluminàries i joguines.

250 establiments  de l’Alt Pirineu i Aran adherits a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, el 2,88% del total

El nombre d’establiments de la demarcació adherits al sistema arbitral de Consum a través de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC), va situar-se el 2018 en els 250. Aquesta xifra representa el 2,88% del total de Catalunya i suposa un lleuger augment del 0,4% respecte del 2017. Des de 2007 les empreses adherides a la JACC han crescut un 7,76%.

Actualment, l’arbitratge de consum segueix sent un plus de qualitat que pot oferir una empresa als seus clients. La confiança que les empreses dipositen en aquest mecanisme es percep en l’augment que any rere any registra el cens d’adhesions a la JACC.

Reforç de la tasca formativa als nens i adolescents dels cursos de formació adreçats als serveis públics de consum i de les accions de divulgació entre els col·lectius de consumidors i empreses.

La formació ha estat una altra de les prioritats de l’Agència al 2018, que s’ha orientat a les escoles, a cursos de formació adreçats als serveis públics de consum i a sessions informatives i divulgatives adreçades a col·lectius de consumidors i empreses.

Pel que fa a les escoles, el curs 2017-2018 un total de 591 alumnes van participar en els tallers programats per l’Escola del Consum de Catalunya a les demarcacions de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.

Empresa i Coneixement

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 264 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×