EL COPAGAMENT NO EIXUGA EL DÈFICIT DEL SISTEMA SANITARI

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

EL COPAGAMENT NO EIXUGA EL DÈFICIT DEL SISTEMA SANITARI

  • El ministre de Sanitat del Govern d’Andorra, Carles Álvarez Marfany, ha afirmat que “mai podem reduir la qualitat ni l’accessibilitat al sistema”.
  • El dèficit sanitari andorrà, amb copagament, s’ha multiplicat per 2.5, el mateix que a Holanda i Suècia.

“Algunes veus que reclamen introduir el copagament a Catalunya, argumenten que ajudaria a reduir el dèficit; potser sí, però sento decebre’ls en part perquè la tendència del dèficit sanitari a Andorra, malgrat aquest copagament, és similar a la majoria dels països occidentals”. Així s’ha expressat Carles Álvarez Marfany, ministre de Sanitat del Govern d’Andorra, durant la seva ponència a les Jornades per a l’excel·lència que se celebren avui dissabte a Esterri d’Àneu. Segons Marfany, el sistema sanitari andorrà va entrar en dèficit l’any 2007 i “la despesa ha incrementat en 15 anys un 151%, és a dir, gairebé un PIB anual del 6%”.

A partir del 2007, els ingressos es van estancar en 90 milions d’euros. A partir del 2011, els dèficits han estat coberts a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat, que segons Marfany, ha de dedicar un 10% del pressupost a cobrir el dèficit del sistema. El problema del sistema sanitari “no és de mala gestió o de mal ús, sinó que és un problema demogràfic ja que tenim una població més envellida i una esperança de vida més alta”. Tot i que l’esperança de vida s’ha situat als 85 anys a Andorra, “continuem cotitzant el mateix percentatge del salari de fa 50 anys”, ha puntualitzat.

Aquest és un escenari que “a la curta ens obligarà a buscar noves fórmules per finançar la sanitat pública”. I ha afegit que “Andorra no és diferent de la resta de països europeus, ja que en els últims 15 anys el dèficit s’ha multiplicat per 2.5, com a Holanda i Suècia; al Regne Unit i els Estats s’ha triplicat”. Els sistemes sanitaris tenen un problema més de finançament que no pas de despesa. Marfany ha puntualitzat que es poden buscar fórmules de finançament però que “mai podem reduir la qualitat ni l’accessibilitat amb el motiu d’abaratir costos”.

ministresanitatandorra

El ministre de Sanitat del Govern d’Andorra, Carles Álvarez Marfany, ha intervingut a la 4a edició de les Jornades per a l’excel·lència amb la ponència El sistema de salut d’Andorra: Una aposta per l’excel·lència.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 557 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×