Catalunya i l’Aragó acorden treballar conjuntament per a la l’ordenació de l’ús públic i les activitats turístiques al Congost de Mont-rebei

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Catalunya i l’Aragó acorden treballar conjuntament per a la l’ordenació de l’ús públic i les activitats turístiques al Congost de Mont-rebei

 • Representants de la Generalitat, el Govern d’Aragó, la diputació de Lleida, la diputació d’Osca, els consells comarcals del Pallars Jussà, la Noguera i la Ribagorça, i els ajuntaments implicats en la gestió d’aquest espai natural protegit transfronterer s’han reunit avui per primer cop
 • L’objectiu és avançar en un full de ruta que serveixi per ordenar els usos i evitar massificacions que posin en perill el patrimoni natural i la pròpia activitat turística d’aquesta zona
Reunió sobre l’ordenació de l’ús públic i de les activitats turístiques al Congost de Mont-rebei

Catalunya i l’Aragó han posat avui fil a l’agulla per a avançar en l’aprovació d’un full de ruta conjunt que serveixi per definir l’ordenació de l’ús públic i de les activitats turístiques al Congost de Mont-rebei, un espai natural protegit transfronterer de la Serra del Montsec que s’ha popularitzat en els últims anys, i s’ha convertit en una destinació turística de primer ordre al Prepirineu, amb una afluència de més de 50.000 visitants anuals. Es tracta d’un espai natural protegit que és reserva natural parcial de protecció de la llúdriga (ENPE), espai d’interès natural (PEIN), lloc d’importància comunitària (LIC), zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), refugi de fauna salvatge (RFS) i refugi de pesca.

L’atractiu de la zona provoca episodis de massificació en certs moments de l’any que posen en perill els valors naturals de la zona i el propi recurs turístic, que poden suposar un risc per a les persones i que devaluen l’experiència de la visita. La manca de regulació de l’ús públic, a més, impedeix un aprofitament sostenible de l’espai per part de les iniciatives locals, comporta que uns usos perjudiquin els altres i genera un marc d’inseguretat jurídica de cara a possibles inversions.

La Generalitat ha convocat avui una primera reunió entre totes les administracions implicades, tant aragoneses com catalanes, per tal d’analitzar la problemàtica i consensuar els passos a seguir d’aquí en endavant. L’objectiu és assolir un acord institucional sobre la regulació d’ús públic i ordenació de l’espai, que concreti possibles restriccions d’accés, així com els aprofitaments turístics a un i altre costat.

Després d’aquesta primera reunió, la voluntat és continuar treballant amb trobades amb els diversos actors privats que operen a la zona en l’àmbit turístic i de la conservació de la natura, així com amb els cossos de seguretat, vigilància i control. També, es preveu reunir-se amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que és la competent per regular l’ús de la làmina d’aigua.

Primer acord entre les administracions 

Aquesta primera reunió ha servit per posar en comú les preocupacions i objectius concrets a banda i banda del riu Noguera Ribagorçana. Hi han participat representants de la Generalitat, del Govern de l’Aragó, de les diputacions de Lleida i Osca, dels consells comarcals del Pallars Jussà, la Noguera i la Ribagorça, de l’Institut Aragonès de l’Aigua, de l’Instituto Aragonès de Gestió Ambiental, i els alcaldes i alcaldesses d’Àger, Sant Esteve de la Sarga, Os de Balaguer, Estopanyà, Viacamp i Litera, i el Pont de Montanyana, entre altres.

L’estratègia acordada per definir l’ordenació de l’ús públic i les actvitats turístiques a l’espai de Mont-rebei, preveu diferents actuacions, entre les quals: 

 • Reconeixement del treball fet en aquests anys per tots els actors.
 • Reconeixement dels valors naturals, paisatgístic, turístic, econòmic, de creació d’ocupació, i de fixació de la població en el territori.
 • Compromís d’actuar per protegir les persones, l’activitat turística i econòmica, el medi natural, la sostenibilitat i la seguretat.
Congost de Mont-rebei

Aquest compromís es materialitzarà treballant conjuntament, els governs de l’Aragó i Catalunya, les diputacions d’Osca i Lleida, els consells comarcals i els ajuntaments dels dos àmbits implicats. A tal efecte s’acorda crear una comissió permanent de coordinació i seguiment integrada per vuit membres, que són: 

 • El president de la Diputació d’Osca, o amb qui delegui
 • El president de la Diputació de Lleida, o amb qui delegui
 • La directora general de Sostenibilitat del Govern d’Aragó
 • El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat
 • El president del Consell Comarcal de la Ribagorça aragonesa
 • El president del Consell Comarcal de la Noguera
 • L’alcalde de Viacamp i Litera
 • L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga

 La primera reunió d’aquesta comissió es realitzarà la primera quinzena de setembre.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 260 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×