Comunicat de Obertament.org sobre el cas Germanwings

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Comunicat de premsa arran de les darreres notícies sobre el cas Germanwings

243500803Obertament vol recordar que les generalitzacions poden fer augmentar l’estigma cap a les persones amb trastorns de salut mental

  • Arran de les darreres notícies sobre el cas Germanwings demanem prudència en els judicis paral·lels que s’estan produint en els mitjans de comunicació.
  • Obertament lluita així contra l’estigma en salut mental i compta amb la implicació dels departaments Salut i de Benestar i Família de la Generalitat i La Fundació “la Caixa”, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, així com de diverses administracions locals.
 

L’actualitat informativa està tornant a produir anàlisis i reflexions de naturalesa diversa al voltant de la publicació de l’informe definitiu del tràgic ‘cas Germanwings’ per part de l’Oficina d’Investigació i Anàlisi per a la Seguretat de l’Aviació Civil de França, sobre les circumstàncies en què es va esdevenir l’accident. Obertament considerem precís tornar a recordar el que ja vam dir a través d’un comunicat exprés dies posteriors a l’incident: en els moments en que necessitem trobar respostes a fets inexplicables cal remarcar els arguments més essencials de la lluita contra l’estigma en la salut mental.



Carta oberta del president de l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental

Algunes informacions i opinions que estan tenint lloc en diversos mitjans de comunicació i xarxes socials poden augmentar involuntàriament l’estigma cap a les persones afectades per un problema de salut mental.

En el nostre afany per trobar sentit a aquesta tragèdia hem de tenir cura i evitar generalitzar sobre algun col·lectiu de la nostra societat. La generalització sobre qualsevol col·lectiu mai  és útil i massa sovint només causa prejudici cap a aquest col·lectiu.

A partir dels presumptes actes violents d’una persona, no es pot generalitzar sobre tot un col·lectiu afirmant, per exemple, que les persones amb problemes de salut mental són perilloses o impredictibles. Després de tot, un de cada quatre de nosaltres ens en hi podem veure afectats al llarg de la nostra vida.

Des d’Obertament volem recordar que la gran majoria d’actes violents no s’expliquen per cap trastorn de salut mental. Fins i tot, en el cas que una persona amb problemes de salut mental cometi un acte violent, en la majoria dels casos el trastorn no és la causa d’aquest comportament.

Així mateix, també volem recordar que Obertament posa a l’abast de mitjans i periodistes recomanacions i bones pràctiques per a tractar informació relacionada amb aquest tipus de successos sense caure en l’estigmatització.

No volem deixar d’expressar el nostre més sentit condol a la família i amics dels que van perdre les seves vides en aquest terrible fet.

Xavier Trabado

President d’Obertament

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.690 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×