Comença el procediment per declarar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a zona d’especial protecció de la qualitat lumínica i acústica

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
Comença el procediment per declarar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a zona d’especial protecció de la qualitat lumínica i acústica
 
  • A l’interior del Parc Nacional la qualitat del cel nocturn mitjana és entre molt bona i excel·lent
 
  • La protecció contra la contaminació acústica garantirà uns baixos nivells de soroll ambiental i la tranquil·litat a la zona

zepqa1
Mapa del projecte de punt de referència.
 
 
Com ja va avançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, dissabte passat a la Vall de Boí, durant el lliurament del certificat Starlight al Parc Nacional i a 10 municipis del seu entorn, el Parc disposarà, en acabar la tramitació, de dues noves figures de protecció per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural i delimitar i preservar-les amb una figura jurídica. El projecte de protecció també contempla elaborar un pla d’actuacions que permeti la conservació i millora del seu ambient acústic i lumínic, senyalitzar i difondre l’existència d’aquestes zones i promoure’n el gaudi per part de la població, impulsant la sensibilització i educació ambiental.
 
Protegir la foscor del cel
 
Els primers estudis lumínics efectuats indiquen que  a la zona es donen els requisits per poder acordar l’inici del procediment de declaració de punt de referència. Així mateix, s’ha comprovat que a l’interior del Parc Nacional, la qualitat del cel nocturn mitjana és entre molt bona i excel·lent. A més del Parc, 10 ajuntaments s’han adherit al projecte i també sol·liciten la inclusió en la figura de protecció. Es tracta d’Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Naut Aran, Sort, la Torre de Cabdella, la Vall de Boí, Vilaller i Vielha e Mijaran.
 
Els punts de referència són llocs d’un singular valor astronòmic o natural en els quals s’augmenta la protecció contra la contaminació lumínica per dotar-los d’una protecció especial. La figura de protecció determinarà les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d’il·luminació situades en aquest punt per garantir que tant l’impacte ambiental com l’afectació dels ecosistemes i la dispersió de la llum siguin els mínims possibles.

 

zepqa2
Mapa del projecte de ZEPQA.
 
Actualment a Catalunya existeixen dos punts de referència, l’Observatori Astronòmic del Montsec, amb la seva àrea d’influència de 16 municipis declarat el 2005, i el Parc Natural de la Serra de Montsant i 12 municipis del seu entorn, declarat la setmana passada.
 
Constatar la tranquil·litat
 
El procediment de declaració d’una zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) comporta que hagi de complir amb els requisits següents:
 
  • No estar compresa en zones de soroll d’infraestructures existents o projectades.
  • No sobrepassar entre les 8 i les 21 hores un valor límit d’immissió de 50 decibels (dB) i, entre les 21 i les 8 hores, de 45dB.
 
En aquesta àrea es considera com a valor límit d’immissió el valor del soroll de fons o ambiental més 6dB.
 
A Catalunya, les altres zones declarades com a ZEPQA són una àrea de sòl no urbanitzable del municipi del Papiol (Baix Llobregat) i quatre més situades en parcs periurbans de la ciutat de Barcelona.
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 225 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×