CARÀCTERÍSTIQUES BÀSIQUES DE LA TÈCNICA DE MARXA NÒRDICA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Segons ens defineix la INWA

-International Nordic Walking Federation-
, referint-se a la tècnica diagonal de la marxa nòrdica: “El Nordic Walking és una forma d’activitat física en què s’afegeix, a la forma natural de caminar, l’ús actiu d’un parell de bastons especialment dissenyats per al Nordic Walking. Tanmateix, les característiques biomecàniques de la manera natural de caminar es mantenen. Això suposa que la tècnica correcta de Nordic Walking respecta el rang de moviment natural del moviment dels braços en caminar de forma natural.” En aquesta definició es basen els fonaments per desenvolupar la marxa nòrdica, des d’una tècnica correcta, a una bona tècnica, depenent de les capacitats de cadascú, de la seva aplicació, i de les seves hores d’entrenament.

C-noordic
marxa nordica

Un dels aspectes a tenir en compte, i que dificulta especialment el procés d’aprenentatge i la correcta execució de la tècnica, són les patologies posturals adquirides en el decurs dels anys, que es poden veure accentuades per una vida sedentària i per l’edat. Aquests factors atorguen una importància especial a l’aprenentatge de l’aspecte postural. Al fet natural de caminar, anem a afegir un parell de bastons, amb l’objectiu d’intensificar el procés de caminar, d’una manera versàtil i equilibrada, augmentant l’esforç muscular de la part superior del cos, i mobilitzant grups musculars que habitualment no s’ utilitzen al caminar. La integració d’aquesta activació de la part superior del cos, és la que permet impulsar-lo cap endavant. Sense impuls, NO hi ha Nordic Walking, i això és un aspecte fonamental en una tècnica correcta. Hem d’admetre que caminar amb bastons, no és un acte natural, ja que no hem nascut amb ells, sent, doncs, el seu ús, un element civilitzador adquirit, requerint un aprenentatge en el seu maneig, de cara a aconseguir l’objectiu tècnic proposat.

Dels principis bàsics del Nordic Walking, aquests són els que caracteritzen una bona execució tècnica: moviments i forma de caminar saludables i biomecànicament correctes, i una alineació i una postura correctes del cos. Amb moviments fluids, que involucren l’ús dels músculs del tren superior, inferior, i l’hemisferi central -on s’origina tot aquest procés-; i una simetria i entrenament del cos sencer, donant com a resultat un moviment equilibrat, simètric i harmònic, obtenint un òptim estirament de les nostres cadenes musculars en el transcurs de la marxa. Així doncs, la postura i la tècnica correcta d’caminar -amb una bona alineació, una correcta inclinació, i un correcte braceig-, són fonamentals abans d’iniciar el treball d’adoptar l’ús actiu dels bastons, per aconseguir mantenir aquest moviment equilibrat, simètric i harmònic en el qual ens reeduca el Nordic Walking. Això facilitarà l’adoptar un ús actiu i correcte dels bastons, que ens ha de permetre un caminar més eficaç, amb menys esforç i que aquest, a la seva vegada, sigui redistribuït d’una manera versàtil i equilibrada, integrant la majoria de grups musculars de nostre cos, a l’acte de caminar.Així doncs, mereixen tenir-se en compte aquells aspectes que poden limitar aquesta acció d’impuls i d’estirament, que pretenem aconseguir amb la marxa nòrdica. Una bona tècnica de marxa nòrdica, ha d’aconseguir realitzar el següent gest tècnic: Un braceig correcte i complet, desenvolupat en totes les fases -plantar, empènyer, extensió, deixar anar i retorn cap a davant-, sense perdre la diagonal del bastó respecte al terra, amb una inclinació del cos cap endavant -del taló al cap- i una contra-rotació clavícula-pelvis.

C-nordic
marxa nordica

A títol de mostra, i no extensiva, alguns errors tècnics més comuns (fase plantar-empènyer-extensió): En lloc de balancejar el braç des de l’espatlla l’avantbraç es mou des del colze, o plantar el bastó davant massa vertical -accions que generen un braceig incomplert, en dificultar passar la mà més enllà de la pelvis, avortant, per tant, l’empenta activa en el sentit de la marxa-; colze massa recte, el canell no es manté recte durant el braceig, o els palmells de les mans no estan de cara a les cuixes en l’extensió.

Jordi Pau Caballero, Nordic Walking Coach INWA, i Secretari d’INWA-Spain – nordicwalkingpirineus@gmail.com – 00(34)637 729 612 – www.nordicwalkingpirineus.blogspot.com

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,67 de 5 - 3 Vots
Carregant ... - 2.815 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×